Проход в жилищен блок в Благоевград вписан като „търговски обект” в кадастралния регистър

Проход под жилищен блок в Благоевград е записан в кадастралния регистър като „търговски обект“. Абсурдът лъснал след справка в Службата по геодезия, картография и кадастър, направена от Данка Велкова, която е собственик на имот на ул. „Марица“ № 37. По силата на приватизационен договор от месец юли 1997 г. тя придобива част от недвижим имот – книжарница, принадлежащ на „Печатно слово“ ЕООД.  Освен нея съсобственици на имота с обща площ от 240 кв.м, намиращ се на първия етаж в блока срещу жп гарата, стават още Райна Георгиева, Лилия Муртова и Венцислав Цветков, които си разпределят части от помещението. Всичките са работили в бившето „Печатно слово” ЕООД.

На Данка Велкова се падат две помещения с обща площ от 30.20 кв.м, като едното от 20 кв.м тя отдава под наем за търговия – магазин за килими, а другото от 10 кв.м е склад. Имот от 104 кв.м получава Райна Георгиева, като през годините помещението е било квартално заведение „Барселона“, а в момента е шкембеджийница. През 2012 г. собственици на обекта за обществено хранене стават семейството Петър и Зорница Иванови, които купуват имота от сина на Райна Георгиева.

Междувременно Данка Велкова започнала да получава намеци от рода, че може да загуби складовото помещение. Тя не обръщала внимание на подмятанията, тъй като имала нотариален акт за собственост на двата обекта, които били отразени с идентификационни номера в кадастралната карта. Тъй като имотите не били вписани в кадастралния регистър, подала заявление до Службата по геодезия, картография и кадастър, но получила отказ поради възражение на съседите Иванови. Оказало се, че складовото помещение било посочено като приобщено към самостоятелен обект за търговска дейност с площ 46 кв.м, записан на тяхно име. В действителност „търговският обект” е подблоково пространство, представляващо проход за преминаване до входа на блока.

На 14 март миналата година собственикът на новия самостоятелен обект Петър Иванов изпраща нотариална покана до Данка Велкова да му предаде ключа от склада, но тя отказва, тъй като не е собственик. Той сменя ключа на складовото помещение, за което Велкова научава от наемателя. Следва жалба до прокуратурата за самоуправство, но от държавното обвинение отказват да образуват досъдебно производство с аргумента, че това е гражданскоправен спор. Така единственият вариант пред Данка Велкова е да доказва по съдебен път правото си на собственост.

Делото е образувано в РС – Благоевград и е в етап размяна на книжа, заяви адвокат Искра Немчева.

Репортерска проверка на място установи, че складовото помещение, предмет на спора, е заключено и от вътрешната страна на вратата още стои пътечка, най-вероятно оставена от последния наемател. В самостоятелния имот, предназначен за търговска дейност, както е отразено в регистъра на Службата по кадастър – Благоевград, бизнес не се върти. Подблоковото пространство продължава да е проход и пред него спират коли.

Любопитното е, че в хронологията на казуса изплува и една обстоятелствена проверка, при която съседите Иванови доказват с 3-ма свидетели, че от 10 години владеят по давност имота от 10 кв.м, който по нотариален акт е на Данка Велкова. „Като е така, къде е ключът от „техния” имот, а го търсят от нея?”, пита адвокат Искра Немчева.

Другият съществен въпрос е: Кой геодезист засне подблоково пространство и след това като факир го превърна в самостоятелен търговски обект?

Отговорите ще трябва да потърсят и компетентните органи.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Проходът, който се води „търговски обект“ в кадастралния регистър

Магазинът за килими на Данка Велкова

Шкембеджийницата на нейните съседи

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *