HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Психиатърът д-р А. Иванова, майка на две дъщери и син: Още през първите години от живота на детето родителите трябва да изкореняват чувството на агресия, важна е възпитателната роля, малките имитират поведението на възрастните

Агресията сред младите хора взема застрашителни размери. Трима пострадали при сбиване младежи са обслужени за една нощ от спешните екипи в Благоевград, единият от тях, 23-годишен, е с тежка черепно-мозъчна травма. Семейство от село Плетена, община Сатовча, пък бе нападнато от свои съселяни, баща и син, докато вечеряли в дома си. В началото на юни племенник нападна и прободе с нож леля си и вуйчо си във фамилното им жилище в Благоевград… Всяка седмица медиците оказват първа помощ на окървавени при сбиване, сочи тревожната статистика. Това не са просто цифри, а човешки съдби.

Защо агресията сред хората расте и кои са причините, може ли да бъде предотвратено насилието, разговаряме с благоевградския психиатър д-р Антония Иванова.

Д-р Антония Иванова е родена в Благоевград. Завършва Математическа гимназия в родния си град, а през 2000 година медицина във ВМА – Плевен. Веднага след студентската скамейка започва работа в тогавашния областен диспансер за психично здраве в Благоевград, сега Център за психично здраве. Д-р Иванова работи по договор със Здравната каса в доболничната помощ като специалист психиатър. През 2011 година започва работа в благоевградската държавна болница, в неврология и спешно-приемно отделение. В момента  тя специализира неврологични болести.

Омъжена е и е майка на три деца – дъщери на 11 и 14 години – Ивана и Лили, и 12-годишен син Венци. Съпругът й Марио Биков е адвокат.

  • Д-р Иванова, Вие сте специалист по психиатрия, къде са корените на агресията и защо според Вас зачестяват случаите на такова поведение, особено сред младите хора?
  • Първо искам да поясня, че агресията е разрушително поведение и по принцип е свързана с емоционални аспекти, проявява се при наличие на някакъв конфликт или различни интереси. До агресия водят психическото пренапрежение, както и употребата на алкохол и опиатни вещества. Има различни видове агресия: автоагресия е, когато човек я упражнява към себе си, такива са меланхолиците; агресия към другите хора се проявява най-често в колектив, където човек учи или работи, както и между хора с различни интереси; пасивното поведение също може да бъде вид агресия, тогава с бездействието си човек причинява вреда. Агресията може да се прояви, като се нарани някой физически или психически, тя може да бъде и защитна реакция, опит да се спре негативно влияние от отсрещната страна.
  • В училище защо има толкова често агресивно поведение от страна на децата?
  • Децата са незрели, тяхната нервна система все още се формира, те дори нямат оформени агресивни реакции. Поведението им се определя от това какво са научили от възрастните хора. Още през първите години от живота на детето неговите родители трябва да изкореняват в него чувството на агресия. Именно в ранна детска възраст е особено важна възпитателната роля на родителите, които трябва да пресичат всякакви пориви на гняв и злост у своите деца… Начините за справяне с агресията са да има разговор и избягване на стресираща ситуация. Когато в семейството се лансира по-грубо поведение и не се търси начин за справяне с разговор, се проявява агресия. Нека не забравяме, че децата имитират поведението на родителите си, това което са научили от тях. Смята се, че по-жестоки и по-цинични стават децата на тези родители, които също са били агресивни в детството си. Пик на детската агресия се регистрира в семействата с ниски доходи и лоши взаимоотношения между родителите.
    Учителите са на възраст над 25-годишни и са ръководители на екипа, те трябва да съумеят да владеят и регулират ситуацията в училище. Не трябва да се пренебрегват дори и дребните проблеми, които могат да станат причина за нарушаване на учебния процес. Има ученици, които имат емоционално-поведенчески проблеми, те са по-буйни от другите деца. Например едно намокряне на учебниците с вода за ученика е стресиращо събитие. Съвсем нормално е детето да реагира на това.

Много по-различна е агресията при възрастните хора, при тях тя е обмислена, с изключение на хората с тежки психози.
– Коя е причината за увеличаване на агресията сред хората?

– Агресията е проява на реакция на поведение, тя е свързана като цяло най-вече с ценностната система. Най-често са агресивни холериците, това е вид темперамент, хора, които са по-емоционални и по-прибързани в действията си, неустойчиви в поведението си. Агресията е реакция на срив на някаква дейност или неочаквани трудности. В среда, където отношенията между хората са емоционално натоварени, с неуважение и пренебрегване на личните интереси, често се стига до агресивно поведение. Целта най-често е да се доминира над другия.

  • Д-р Иванова, трябва ли да се възпитава детето със съвет „Когато те удрят, и ти удряй!”.
  • Детето трябва да се научи, че ударите трябва да се избягват, че това не е начин за справяне със ситуацията. Трябва да се научи да мисли какви може да са последиците от всяко негово действие, да се въздържа, да не се оставя на емоцията, а да обмисля. Пак повтарям, че най-добре се решават проблемите с разговор, винаги разумът трябва да бъде над емоцията, защото при агресия винаги има наранени. Възпитанието е изключително важно, родителите трябва да общуват много добре с децата си, да ги съветват, но не от позицията да налагат своето мнение, а като по-зрели хора. Децата трябва да бъдат научени от родителите си да уважават другите хора, защото и с думи може да се нарани човек и тогава също е много болезнено. Животът на хората в последните 10-15 години е много напрегнат, самите промени в начина на живот са свързани с разстройство в адаптацията на голяма част от хората, има завишена безработица и доста родители отидоха извън страната и повериха възпитанието на децата на баби и дядовци. Други, които останаха в страната, са изключително натоварени и уморени, нямат време да общуват с децата си и да им обърнат внимание. Самите учители също са преуморени, работният им процес е натоварен, непрекъснато има нормативни промени, някои се демотивират, липсват кадри. Всичко това се струпва върху подрастващите, които лесно се провокират и поддават на агресия, децата реагират на принципа „проба-грешка” и често поведението им е неподходящо. Нека не забравяме, че липсата на средства също води до депресия и разочарование, хората станаха озлобени един към друг, липсва милосърдие и състрадателност. Преди години учениците ходеха по лагери, там общуваха в колектив, пееха и се забавляваха заедно, сега това общуване им липсва. Младежите най-често ходят по питейни заведения, където употребата на алкохол и наркотични вещества са рискови фактори за превъзбуда и агресивно поведение.
  • Какво цели самият нападател, какво е водещото при него в този момент?
  • При агресията се цели психическо или физическо нараняване. Най-често е отмъщение, но може да бъде и защита. При възникване на такава ситуация със заплашително поведение хората не трябва да се саморазправят, а да потърсят помощ от компетентните органи.

Разговаря СЛАВА ИВАНОВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *