Топ теми

ПСС след трагедията със загиналия ски инструктор К. Рупчин: Планината е огромна, на никого не можеш да забраниш къде да ходи

„Планината е огромна и никой не може да забрани на когото и да било да ходи където си поиска и да напуска очертанията на пистите. Ние можем само да апелираме към повече отговорност от страна на търсачите на силни усещания, да не подценяват планината и да не се съревновават с природата, това каза дежурният от ПСС – Банско Венелин Петров вчера, два дни след огромната лавина, която падна в петък и отне живота на 23-годишния ски инструктор Константин Рупчин.  „Екстремното каране е въпрос на личен избор и всеки, който го прави добре, съзнава опасностите, както знае, че добрата екипировка и доброто оборудване също са важни“, допълниха от ПСС и апелираха към туристите да не напускат обработените писти, тъй като, излизайки от обсега им, попадат в опасни зони.

Оказва се, че никой няма правомощията да забрани напускането на ски зоната и навлизането в лавиноопасни участъци. Забрана за каране на ски извън маркираните писти и трасета има единствено в плана за управление на НП „Пирин“, в него и има предвидени санкции. Нарушителят обаче трябва да бъде  хванат на място. В предишни години дори е имало глобявани, заради които са предприемани и спасителни операции.

Според специалисти в бранша обаче такава забрана няма никъде на друго място по света и туристите, особено чужденците, не биха я приели добре.

Към момента лавинната опасност в Пирин над Банско все още остава много висока и се очаква в следващите дни тя да се повиши заради затоплянето на времето и южния вятър, който прави снега мокър, предупредиха още от ПСС.

Силен вятър от над 70 км/ч. във високата част на планината спря вчера съоръженията в най-високите части  на ски  зоната. Времето не беше подходящо за туризъм и преходи.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *