Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Прекарали сме “братовчед” на “Ковид-19 през 2008 г. и 50 процента са един вид “ваксинирани”

Пулмологът д-р Александър Симидчиев разкри в ефира на “Нова”, че е чел публикация, според която 50 процента от населението се е срещнало с “братовчед” на Ковид-19 преди 12 години.

“Четох една нова публикация, според която част от популацията се е срещнала с близък родствен вирус в България, поради което не всички са толкова изложени. Тоест, тези, които са се срещали с този родственик, имат имунитет, който ги предпазва в значителна степен. Карали сме нещо такова през 2008 г., когато е бил изолиран. Възможно е част от популацията да се е срещнала с този вирус. Изглежда, че около 50 процента от популацията е един вид ваксинирана. 50 процента изглежда са невъзприемчиви от хората в Бълргария. Не знаем кои са те, но те са вероятно в по-малко напреднала възраст, защото говорим за 2008 г. Тялото помни”, каза той.
“Когато имаш малко на брой случаи в началото процентът на нарастване после е винаги голям. Хората като че ли решиха, че този вирус не съществува и се държат както преди пандемията. Благоприятният сценарий е да станат около 20 000 души случаите. Апелирам хората да се ваксинират срещу грип, за да знаят през есента и зимата, че ако боледуват от нещо, то не е грип”, заяви още Симидчиев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *