Пулмолог: COVID-19 продължава 14 дни

При лечението на COVID-19 aнтибиотиците не трябва да бъдат прилагани прибързано, каза по БНТ пулмологът д-р София Ангелова и припомни какво трябва да се правят онези, чиято проба за коронавирус е положителна.

„Първото нещо е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по съвет на лекаря. Да се отпуснат да релаксират, да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. Оздравителният процес е до 14 дни.“

„В последно време това, което ме впечатлява, всеки се обажда и казва аз съм COVID положителен. Искам да отправя едно послание към всички тези хора, виждам изключително голямо напрежение на хората, паника и страх. Това, че си COVID положителен не си обречен, не значи че животът свършва. Хората оздравяват и се връщат на работа. Хората имат нужда от едно изясняване“, отбеляза д-р Ангелова.

„Хората искат бързо да оздравеят и притискат колегите. Тук става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите са получавали антибиотик, без да имат нужда„, каза още пулмологът. Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиотична резистентност, добави тя.

Какви са симптомите

„Водещ симптом при 80% от хората е температурата, не се плашете от температурата. Много моля не се плашете от високата температура, тя е защитна реакция в борбата с вируса и при висока температура вирусите загиват. Не трябва да бързаме да сваляме температурата. Към температурата може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, той е израз на паниката, на страха. Но когато има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени дали е за болнично лечение. Това са 15% от заболелите и 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи.

„Не всички губят обоняние“, уточни д-р Ангелова във връзка с широко разпространеното мнение, че вирусоносителите губят обоняние и вкус. „При някои се получава загуба, при други се получава много силна болка по кожата. Има хора, които имат само температура, която продължава до 2 седмици. Трябва да има търпение, всеки да настрои своя часовник, че заболяването протича до две седмици“, каза д-р Ангелова.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *