Пускат притока към язовир „Дяково” за производство на ток, изключват събирателните деривации „Владайски“ и „Палакарийски“ на яз. „Студена”

Пускат притока към язовир „Дяково“ за производство на електроенергия. Това е било решено в понеделник на съвещание на Националния координационен център, съобщиха от МОСВ. За язовир „Дяково“ е решено да се поддържа обем 30,00 млн. куб.м, което позволява постъпващият приток се използва за производството на ток.
Издадено е предписание да се завиши контролът по проводимостта на реките Бистрица, Отовица и Джерман с цел безпрепятствено преминаване на пропусканите допълнителни водни количества от деривациите през населените места, включително град Дупница.

Във връзка с разпореждане на премиера Борисов да се следят нивата на комплексните и значими язовири с цел предотвратяване на наводнения от повишаване на нивата вследствие на снеготопене и очаквани валежи, министърът на околната среда и водите Емил Димитров извърши проверки на комплексни и значими язовири, в които се очаква голям приток през пролетното пълноводие, както и дебелината на снежната покривка.

В понеделник той направи обход на деривациите, които захранват язовирите „Искър”, „Бели Искър” и „Белмекен” заради очакваното снеготопене. В проверката участваха и представители на Националната електрическа компания, Басейнова дирекция, паркова охрана към националните паркове „Пирин” и „Рила”, както и на Планинската спасителна служба. С високопроходима техника те провериха снежните запаси в планините, като целта е да бъдат предвидени количества в язовирите, които да поемат водата след очакваното снеготопене и да бъде предотвратено преливането им и водният ресурс максимално да бъде запазен.

На проведеното в Националния координационен център на МОСВ съвещание предвид предстоящата хидродинамичната метеорологична обстановка, съчетана с големи снежни запаси, бяха набелязани мерки за намаляване на вредното въздействие на водите.

За язовир „Студена“, предвид динамичната хидрометеорологична обстановка, беше решено да се изключат събирателните деривации „Владайски“ и „Палакарийски“, като притокът към язовира се ограничи до река Струма с цел поддържане на свободен обем в язовира.

При необходимост от освобождаване на обем с цел ретензия да се използват всички облекчителни съоръжения на язовирната стена, без водовземна кула, като се има предвид проводимостта на реката в участъка след язовира и извършваните в момента дейности в речното корито.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *