Пустеещи имоти над Ресилово се превръщат в нов квартал, кокетни къщи никнат като гъби

В село Ресилово, което е на 8 км от Сапарева баня, от няколко години се оформя нов квартал.

В квартала е построил къща руснакът Сергей Волхомски. Тя е на един етаж, около 150 кв.м, с голям гараж. Къщата е каменна, със скъпа облицовка и с т.нар. френски прозорци, от тавана до пода. Преди няколко години руснакът е закупил нива от 7 дка край селото и от 2019 г. е започнал да строи къща, която е почти завършена. Никой от местните не е виждал собственика. Фирма от с. Овчарци е наета да извършва строежа, а семейство от Благоевград е ангажирано да наглежда имота. В огромния парцел ще има голям басейн и конюшня за породисти коне, коментират в с. Ресилово.

Собственикът е поръчал да се извърши сондиране в имота му за вода, която да използва за басейна и за напояване на зелените площи около къщата.

Голяма част от земеделската земя над селото, където в момента строи чужденецът, преди години е била изкупена от хора от кръга на Пламен Галев по 1,00 лв./кв.м. Сега някогашните ниви са превърнати в парцели и в момента се търгуват по 20,00 лв./кв.м. До парцелите има ток и вода, което ги прави атрактивни за купувачите, коментират местните.

Както „Струма“ писа, миналата година жители на селото се надигнаха срещу работниците на строежа на руснака, които бяха прокарали водопровод до имота от резервоара на селото. Притесненията на местните бяха, че питейната вода ще намалее, тъй като чужденецът щял да си пълни басейна и да я използва за поливане на огромния двор.

Тогава от ВиК в Сапарева баня заявиха пред „Струма“, че С.  Волхомски е подал молба и му е разрешено да ползва питейната вода, както и останалите абонати.

Голяма част от новопостроените къщи са на хора с корени от Ресилово, които живеят в София и други райони на страната. В този квартал са и двете къщи на Клара Маринова, която почина внезапно преди десетина дни. Едната й къща е наследствена от родителите й, а другата я купила от бивш директор на „Мини Бобов дол“. За зелените площи в дворовете на двете къщи се е грижил неин съсед, но той се е отказал след вестта за смъртта й. В съседство жена от Ресилово е купила парцел с намерение да строи къща. На същата улица живее и фолкпевицата Сашка Васева.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *