Путин обяви първата регистрира ваксина, една от дъщерите му я пробва върху себе си

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че Русия първа в света е регистрирала ваксина от коронавирусната инфекция, предаде ТАСС.

„Доколкото ми е известно, тази сутрин за пръв път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция“, каза той, откривайки съвещание с членове на правителството.

Путин добави, че една от дъщерите му е изпробвала на себе си първата руска ваксина срещу коронавируса.  Тя първо е вдигнала температура, но след това бързо се е нормализирала.

Масовото производство на ваксината ще започне скоро. Държавният глава подчерта, че продуктът е ефикасен. Създава устойчив имунитет и е преминал всички необходими проверки.

Ваксината, разработена от държавния изследователски Институт „Гамалей“ в Москва, е одобрена от Министерството на здравеопазването. Тя е на базата на човешки аденовирус.

От своя страна здравният министър Михаил Мурашко каза, че ваксината ще се използва първо за лекари и учители.

От 1 януари 2021 г. ще започне масовото разпространение в страната.

Реакциите за създаването на ваксината дойдоха още преди официалното оповестяване на одобрението от здравното министерство.

„Притеснявам се, че Русия „реже краищата“, така че ваксината, която ще излезе, може да бъде не само неефективна, но и опасна“, заяви пред „Гласа на Америка“ Лорънс Гостин, глобален експерт по обществено здраве в университета в Джорджтаун. „Не се работи по този начин. … Изпитанията идват на първо място. Това е наистина важно. „

Д-р Антъни Фаучи, най-добрият специалист по заразни болести в САЩ, постави под въпрос бързия подход: „Надявам се, че китайците и руснаците всъщност тестват ваксина, преди да прилагат ваксината на всеки, защото твърденията, че има ваксина, готова за разпространение, преди да направите тест, мисля, че е в най-добрия случай проблематично“, каза той.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *