Путин предложи на Тръмп да обсъдят “болезнените точки” в двустранните отношения

Президентите на Русия и САЩ – Владимир Путин и Доналд Тръмп започнаха своите преговори на “четири очи” в президентския дворец в Хелзинки, които бяха предшествани от открита среща в тесен кръг. По време на нея руският президент заяви, че е настъпило времето за обстоен разговор.

“Постоянните ни контакти продължават. Разговаряме по телефона, срещахме се няколко пъти в рамките на различни международни събития. И, естествено, настъпи времето обстойно да обсъдим нашите двустранни отношения и различните “болезнени точки” в света. Те са достатъчно много, за да може да им обърнем внимание”, каза Путин.

При това Тръмп отбеляза, че целият свят е заинтересован от добрите отношения между Москва и Вашингтон. “Нашите две страни са изправени пред огромната възможност да затоплят взаимоотношенията помежду си”, каза той.

Американският президент съобщи, че би искал да обсъди търговията, военните въпроси, включително и ядрения потенциал на двете страни, както и Китай. Тръмп също поздрави Путин за организацията на “великолепното световно първенство по футбол”.

Откритата част на преговорите приключи с ръкостискане. След това преговорите продължиха на четири очи. Те ще продължат около час и половина. След това, според графика, ще се състоят преговори в разширен състав, които, според договорките, ще продължат 45 минути.

Междувременно от финландската полиция разказаха, че срещата между Тръмп и Путин протича в щатен режим, атмосферата в Хелзинки е спокойна. “Денят на срещата протича както бе планирано. Срещата на високо равнище продължава на фона на планираните мерки за сигурност. През деня никакви сериозни инциденти се са регистрирани”, съобщиха от местните органи на властта.

Срещата между лидерите на САЩ и Русия е първата, която не се провежда в рамките на международен форум.

По данни на Ройтерс, преди срещата между двамата лидери е станало известно, че Тръмп е разговарял по телефона с турския си колега Реждеп Тайип Ердоган. По данни на агенцията, американският лидер е подчертал в разговора с турския си колега важността на реализирането на съвместния план на Анкара и Вашингтон за стабилизирането на ситуацията в сирийския Манбидж за преодоляването на кризата в Сирия.

Путин и Ердоган обсъдиха по телефона кризата в Сирия

Става дума за “пътната карта” за стабилизиране на този регион, който бе освободен от кюрдите от “Ислямска държава” през юни 2016 година. Според плана, кюрдските формирования трябва да се изтеглят от Манбидж. Според Анкара, те са терористични формирования.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *