Пухкави охлювчета със сирене

Необходими продукти:

брашно – 450 г пресято и още малко за доомесване

суха мая – 10 г

сол – 1/2 ч.л.

захар – 1/2 ч.л.

прясно мляко – 250 мл топло

яйца – 1 бр.

олио – 30 мл

краве масло – 50 г

за намазване

жълтъци – 1 бр.

олио – 1 с.л.

плънка

сирене – 200 г

Начин на приготвяне:

Към 450 гр пресято брашно добавете сухата мая, захарта и солта. Прибавете яйцето и олиото към топлото прясно мляко, разбийте леко и изсипете сместа при брашното.

Замесете тестото, като тук добавете още малко брашно, може би около 30 грама. Оставете тестото покрито с кърпа или затворено в купа да втаса за 30 минути.

След това го разточете на голям правоъгълник с размери около 33 на 45 см. Разтопете маслото и с него намажете тестото. След това натрошете сиренето и поръсете равномерно.

Навийте на руло и разрежете на 16 парчета. Първо рулото се реже на 2, после всяка половинка на 2 и така, докато получите 16 броя.

Дооформете всяко парче хубаво с ръце. Охлювчетата наредете в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за около 20 минути. Разбийте жълтъка с олиото и с тази смес намажете втаслите охлювчета. Пекат се в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 20 минути.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *