
Необходими продукти:
брашно – 450 г пресято и още малко за доомесване
суха мая – 10 г
сол – 1/2 ч.л.
захар – 1/2 ч.л.
прясно мляко – 250 мл топло
яйца – 1 бр.
олио – 30 мл
краве масло – 50 г
за намазване
жълтъци – 1 бр.
олио – 1 с.л.
плънка
сирене – 200 г
Начин на приготвяне:
Към 450 гр пресято брашно добавете сухата мая, захарта и солта. Прибавете яйцето и олиото към топлото прясно мляко, разбийте леко и изсипете сместа при брашното.
Замесете тестото, като тук добавете още малко брашно, може би около 30 грама. Оставете тестото покрито с кърпа или затворено в купа да втаса за 30 минути.
След това го разточете на голям правоъгълник с размери около 33 на 45 см. Разтопете маслото и с него намажете тестото. След това натрошете сиренето и поръсете равномерно.
Навийте на руло и разрежете на 16 парчета. Първо рулото се реже на 2, после всяка половинка на 2 и така, докато получите 16 броя.
Дооформете всяко парче хубаво с ръце. Охлювчетата наредете в тава, покрита с хартия за печене. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат за около 20 минути. Разбийте жълтъка с олиото и с тази смес намажете втаслите охлювчета. Пекат се в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 20 минути.