Пухкави питки

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

1 кг брашно
42 г свежа мая
5 с.л. олио
3 яйца (2 жълтъка оставям за намазване)
200 мл. топличко прясно мляко
200 мл. топличка вода
1 с. л. захар
1/2 с.л. сол олио за намазване между корите
200 г сирене (по желание, аз не винаги слагам )
3 с.л. кисело мляко
10 г суров сусам за поръсване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

В купа пресявам брашното. В друга купа натрошавам маята, добавям захарта и част от смесените прясно мляко и водата. Оставям да се активира маята около 10 мин. От брашното слагам в друга купа, добавям и солта в брашното. Правя малко кладенче и когато маята се е активирала я добавям към брашното със солта. Добавям и останалите течни съставки в купата с маята и половината брашно. Започвам да бъркам с лъжица и добавям малко по малко от останалото брашно, до сгъстяване. Когато леко се е оформило тестото го сипвам на набрашнен плот. Започвам месенето на тестото. Когато е готово го удрям 100 пъти в плота. В купата, където съм месила тестото добавям малко олио и там омазнявам тестото. Покривам със стреч фолио и оставям да удвои обема си. Може да е и в студена фурна, но става малко по-бавно. Тестото втасва около 90 мин.

С малко брашно премесвам тестото и го разделям на няколко топки. Оформянето винаги е по желание на домакинята. Аз оформям различно. Правя си 5 кори и разточвам на кръгове. Между тях намазвам обилно с олио, като последната не я мажа с нищо. Между тях освен олио може да се ръси и със сирене. Режа на 8 триъгълника, или на 16. От тях правя кифли и подреждам в тава с хартия за печене. Може и с други форми, всичко е въпрос на въображение. Оставям да втаса втори път тестото около 20 мин. Намазвам с жълтъците, които отделих от яйцата, разбъркани с няколко капки олио и прясно мляко. Поръсвам със суров сусам и пека. В предварително загрята фурна на 170 градуса пека 20 мин на двата реотана за печене, после още 15 мин само на долен. Изваждам и след няколко минути изваждам и оставям на скара. Да ви е сладко!

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *