Refan-728×90-July-2019

Пухкав прасковен кекс

Необходими Съставки

брашно – 260 г

бакпулвер – 15 г

яйца – 3 бр.

кисело мляко – 125 г

праскови – 1 бр. добре узряла и ароматна

лимонова кора – от 1/4 лимон, само жълтата част

олио – 100 мл

захар – 250 г

сол – 1 щипка

* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Нарежете прасковата на парченца, без да я белите и я пасирайте на пюре (от нея, ако желаете заделете парченца за украса). Може да я смелите в блендер заедно с лимоновата кора.

2. Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем. Добявяйте към тях последователно олиото, прасковеното пюре, киселото мляко, солта и пресятото с бакпулвера брашно.

Брашното разбъркайте не с миксер, а с дървена лъжица до усвояването му. Ако не сте смелили в блендер лимоновата кора си я настържете към сместа с фино ренде.

3. Консистенцията на кексовата смес ще зависи от големината и сочността на прасковата, която сте използвали, както и от големината на яйцата, затова ако ви се види рядка си добавете още малко брашно. Не прекалявайте обаче, трябва да остане по-скоро течна и пухкава смес, отколкото гъста.

4. Сипете в намаслена и набрашнена форма за кекс и изпечете в загрята на 180 градуса за 35-40 минути или до суха клечка.

5. Щом извадите от фурната оставете кекса във формата 10 минути преди да го извадите.

Доохладете върху решетка и сервирайте.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *