Пучдемон разкри защо е заминал за Белгия

Отстраненият каталунски премиер Карлес Пучдемон заяви днес в интервю за “Радио Каталуния”, че е заминал за Белгия, защото испанското правителство е подготвяло “вълна от насилие”, за която той щял да бъде държан отговорен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Пучдемон разказа, че неговото правителство решило да се раздели – той и още четирима министри да заминат в Белгия, за да придобие каузата им международно измерение, а останалите да се отзоват на връчените им призовки и да се явят в съда в Мадрид. След това те бяха оставени в предварителния арест.

“Не мисля, че сбъркахме, напълно съм сигурен, че испанската държава подготвяше вълна от много сурови репресии, вълна от насилие, за което ние щяхме да бъде държани отговорни”, каза Пучдемон. Той обаче не обясни как заминаването му в Белгия е предотвратило тази вълна от насилие, която, според него, е планирал Мадрид.

Срещу Пучдемон и неговите министри има издадена по искане на Испания европейска заповед за арест, която на 17 ноември ще бъде разгледана от белгийски съд.

В интервюто за каталунското радио бившият регионален премиер каза още, че има пълно разединение между интересите на европейските народи и елити.

Каталунският проблем е въпрос, свързан с човешките права, който изисква да му бъде посветено максимално внимание, каза той.

Същевременно ново проучване на общественото мнение показва, че каталунската криза е вторият най-тревожен проблем за испанците след безработицата.

Допитването е било проведено в периода 2-11 октомври от испанския Център за социологически изследвания. Според анкетата 66,2 процента от испанците са най-притеснени от безработицата, а 29 процента – от стремежа на Каталуния за отцепване от Испания.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *