“Пфайзер” ще искат разрешение за прилагане на трета доза от тяхната ваксина

“Пфайзер” и “Бионтех” ще искат разрешение за прилагане на трета доза от разработената от тях ваксина срещу Covid-19, съобщи “Франс прес”. Причината е, че според първоначалните данни от тестове третата доза увеличава нивата на антителата срещу оригиналния щам на болестта и т. нар. Бета вариант 10 пъти. Разработчиците се надяват инжектирането с трета доза да покаже също толкова добри резултати срещу индийския вариант.

Фирмите планират да публикуват по-точни данни в скоро време и да ги предоставят на американската Администрация по храните и лекарствата, Европейската агенция по лекарствата и други регулаторни органи през август.

“Пфайзер” заговори за трета доза компанията през април.

От компанията смятат още, че наблюдаваният спад в ефикасността на ваксините в Израел след шест месеца показва, че поставянето на трета доза може да е необходимо в рамките на половин до една година след пълен цикъл на ваксинация.

Данните на израелското здравно министерство сочат, че през последните няколко седмици действието на ваксината на “Пфайзер” е спаднало значително. Вероятно заради разпространяването на много агресивната Делта мутация. Ефективността на ваксината е спаднала след 6 юни на 64 процента, като това се отнася за случаите на предаване на болестта със симптоми. Що се отнася до защитата срещу тежко заболяване и престой в болница – тя остава висока: до 93 процента, уверяват от здравното ведомство.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *