ПФК „Черно море” купи 150-те апартамента в най-големия хотелски комплекс в Разложко

Култовият имот в курортното село Баня е бил собственост на англичани, сделката с футболния клуб е осъществена при разложки нотариус и държавните такси вече са преведени

Интересна сделка е сключена в Разложко. ПФК „Черно море“ е новият собственик на част от един от най-големите комплекси, който разполага с хотелска и апартаментна част. Обектът се намира в разложкото село Баня и е завършен на етап груб строеж. Футболният клуб е придобил само апартаментната част на комплекса, която е с над 150 апартамента. Сделката вече е факт, а  от община Разлог потвърдиха информацията. От там споделиха, че не са знаели за водените преговори и научили за сделката от постъпилите  в хазната държавни такси. Апартаментната част на комплекса е била собственост на англичани. Сделката е осъществена при разложки нотариус. Не е ясно на каква стойност е придобит атрактивният имот, който се намира на висок хълм, с панорамен изглед към Пирин и частичен към Рила и Родопите.   

Комплексът е  изграден в началото на миналото десетилетие и е най-големият в региона. Освен 150-те апартамента, купени от ПФК „Черно море”, останалата непродадена хотелската част е с  4-5 надземни и няколко подземни етажа. Тя също е била собственост на англичани, но заради задължения е преминала  в ръцете на Българо- американска кредитна банка и е обявена за продан. От страницата на финансовата институция става ясно, че хотелската част е с разгърната застроена площ от 25 874 кв.м. Има 105 двойни стаи и 15 апартамента, лоби бар с две открити тераси, основен ресторант на две нива и ресторант a-la-carte на подземното ниво, панорамна сладкарница и механа, нощен бар, фитнес,  Spa & Wellness Center, игрална зала, голяма конферентна зала с 270 места и конферентна зала със 70 места. Има още детска секция, външно лятно заведение с барбекю, открит амфитеатър, 180 броя подземни паркоместа, свързани с топла връзка с лобито на хотела. Обектът също е в степен на завършеност „груб строеж “, но не е обявена цената, на която се продава.

Каква е идеята на собствениците на професионалния футболен клуб за придобития апартаментен комплекс на този етап не е ясно. В община Разлог също все още няма официална информация за намеренията на инвеститора. Ползването му само за тренировки на отбора е почти изключено, предвид придобитите над 150 апартамента. 

Кой всъщност е новият собственик? Според данните от Търговския регистър ПФК „Черно море“ се   представлява от варненската фирма “МАРИМАР М 2015” ЕООД  с управител Марин  Маринов. Фирмата влиза и в състава на съвета на директорите, където са вписани още фирмите – варненската “КИДО” ЕООД и пловдивската “КАР ПАРК” ЕООД. Капиталът на ПФК е в размер на 5 млн. лева. Като реален  собственик в Търговския регистър е вписана  „Зърнени храни – България“ АД. От официалната страница на дружеството става ясно, че то е създадено през 2007 година чрез вливане на осем дружества в него, а през 2012 година в него се влива и „Химимпорт Груп” ЕАД. „Зърнени храни – България“ АД е холдинг  и е регистрирано с капитал от над 195 млн. лева. От Търговския регистър е видно, че съдружници в него са пет мощни фирми, а еднолични собственици на капитала – други 13 големи фирми. Всички водят към варненския икономически холдинг, известен с названието ТИМ. Известно е, че конгломератът се  управлява от Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Името идва от думата отбор, но съвпада и с първите букви от малките имена на тримата управители. От официалната страница на холдинга става ясно, че в него влизат 39 дружества и 14 200 акционери.

Небезизвестен е фактът, че ТИМ включва конгломерат от компании в много различни сфери на икономиката. Има инвестиции и участие в туризма, строителството, банковото и застрахователно дело, добив и търговия със зърнени продукти, преработка и добив на нефт, газ и други. ТИМ притежава и собствени медии, стотици търговски обекти по Черноморието, ресторанти, молове, фабрики и заводи с различен производствен профил. Собственост има в сферите на футбола и на спортната инфраструктура. В структурите на холдинга работят десетки хиляди души. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *