Пчелните семейства в Кюстендилско в по-добро състояние заради ограничените пръскания на черешовите насаждения, но прогнозата е за слаб добив на мед

„Кюстендилско не среща сериозен проблем с отравянията на пчелни семейства, защото районът е овощарски, по-конкретно с черешови насаждения”, обясни Тихомир Стоицов, председател на браншови регионален съюз „Пчела“.  „От няколко години реализацията на тази продукция е много трудна, затова земеделските производители се опитват да намалят разходите в т.ч. и чрез намаляване на пръсканията. Това води до доброто състояние на пчелните семейства – липса на отравяния и загуби вследствие на третиранията с растително-защитни препарати”, каза Стоицов.
“В случая, както се казва, нещастието за едни и в полза на други. Липсата на третиране с пестициди по овошките е благоприятно за пчелите”,  обясни още Тихомир Стоицов.
По думите му проблемите на пчеларите са много и различни, тази година основният проблем е слабата реколта въпреки надеждите в началото на годината за високи добиви. Сегашните предположения са за драстичен спад в добива на мед.

„Още е рано да се каже с колко точно е паднал добивът на мед, тъй като сезонът не е приключил. Например миналата година в Кюстендилския регион бяхме доволни и на това да се добие 10 кг от пчелно семейство, смятаме, че при такива параметри годината е успешна. Сега ще бъде в пъти по-ниско”, уточни председателят на браншовата организация.

Заради пандемията вносът на китайски мед е силно затруднен, това обаче не доведе до ръст в едровата цена на меда. „Търговците и преработвателите държат цени 3,00-3,20 лева, което е унизително ниско”, коментира Стоицов. Крайната цена обаче отдавна минава 10 лв., оплакват се потребителите, които се притесняват и доколко могат да се доверят на гаранцията за качество.
Между 60 и 70 човека членуват в пчеларския съюз, около 3000 човека са обявили, че отглеждат пчели, но има много нерегистрирани пчелари, отглеждащи по две-три пчелни семейства в дворове, няколко хиляди са общо.
”Най-хубавият мед в региона идва от планинските места, местата с височина от 600 м надморска височина са добри за пчеларство”, обобщи Тихомир Стоицов.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *