HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ПЪЛЕН ШАШ! Баби се бият на спирка, внучето на едната се качило в рейса първо

Две баби се сбиха на автобусната спирка в Криво поле, където спира ученическият автобус. И то за глупости – че едното внуче се качило в рейса първо. Грозна картина – възрастни жени се бият с юмруци и се скубят в центъра на селото. Затова смятам, че агресията у децата идва от родителите и семейството. Това разказа днес помощник директорката на училището в Малево при представянето на доклада на “Български център за джендър изследвания” в Хасково за защита от домашното насилие.

На срещата бяха поканени педагози от различни училища от Хасково и селата в общината и всички те бяха категорични, че агресията вече обзема все по-малки деца. “Вече и първокласниците проявяват жестока агресия”, сподели учителка от хасковото училище “Васил Левски”. Тя допълни, че повечето програми и инициативи на образователното министерство са чисто формални и се изчерпват с попълване на въпросници и обобщение на резултатите. Около това мнение се обединиха и останалите педагози. Според тях повечето институции подхождат формално по този изключително щекотлив проблем и в повечето случаи просто отчитат дейност, съобщава “Хасково Нет”.

“Имахме случай на сбиване във външните тоалетни на училището, които отдавна не се използват. Обадихме се на “Закрила на детето”. Всичко, което направиха от тази специализирана институция, бе да ни изпратят едно писмо. Дори не дойдоха да изслушат децата”, разказа друга учителка с дълъг стаж.

“Има проблем и с родителите. Трудно е да ги убедим, че при един конфликт винаги има причина и от двете страни. Много често не ни вярват. Понякога ни оставят да се справяме сами, а такива проблеми без участието на родителите просто не могат да бъдат решени”.

Фондацията за джендър изследвания днес представи доклада си по проект “Казвам Не на насилието”, в рамките на който е изработена програма за превенция на агресията сред децата. Тя е тествана пилотно в СУ “Пасий Хилендарски” в Хасково. Обхванати са деца от три паралелки – 6, 7 и 8 клас.

Програмата ще бъде разпространена в училищата в региона.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *