HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Пълна мистерия около съдбата на лифта, хотел „Добринище“ и хижите „Безбог“ и „Гоце Делчев”

Собственикът  на лифта в Добринище,  хижите “Безбог” и “Гоце Делчев” и хотел “Добринище” – фирма “Добринище ски” ЕАД, за пореден път е извадена на тезгяха за продан чрез търг с пряко договаряне на активите на длъжника с начална цена от 5 073 550 лв. Все още обаче не е ясно дали има нов собственик. Това е трети търг, обявен от назначения синдик на дружеството Мариана Бачева, а цената е паднала 50 % от първия, обявен от синдика през месец май миналата година, когато началната цена е била 10 147 100 лв. При втория явен търг през месец август цената на активите на дружеството спада с малко над 2 млн. лв., за да се срине на третия търг на 5 278 848 лв.

Около собствеността на обекти и съоръжение е пълна мистерия. Собственикът им „Добринище ски“ ЕАД е обявена в несъстоятелност още през 2014 година. От  данните в Търговския регистър е видно, че  едноличен собственик на капитала е  „АХЕЛОЙ РЕЗИДЪНС “ ЕООД, с адрес на управление в гр. Поморие, област Бургас. Като представител на дружеството фигурира името на Румен Ангелов Димитров, а в съвета на директорите са вписани Радостин Тодоров Канакиев, Йордан Йотов Борисов и Румен Ангелов Димитров, и четиримата са лишени от разпоредителна власт. Към момента цялото имущество на дружеството – както в Добринище, така и по морето, е обявено за публична продан. Процедурата по несъстоятелност е обявена от съда още през 2014 година. От активите му в Добринище на търг е обявено абсолютно всичко – от сгради до имущество и техника, както и въжената линия. От обявленията за търговете става ясно, че фирмата е техен собственик от 2005 година. Историята около придобиването им е доста заплетена и са замесени много фирми.

Първоначално лифтът, двете хижи и хотелът в града  са били собственост на държавното предприятие “Профилактика, рехабилитация и отдих”. През 2003 година по време на раздържавяването на държавните обекти те са придобити от софийската фирма „Родина турист“ за около 800 хил. лв. Според запознати собственик на фирмата по онова време е скандално известният банкер от миналото Васко Нинов, който е бил и основен акционер на източената и фалирала Балканска универсална банка. Името на Нинов нашумя за последно през 2012 година, когато гръцките власти го заловиха в Солун с над 150 кг кокаин и го оставиха зад решетките. Сделката между държавното предприятие и „Родина турист“ не минава през Агенцията за приватизация и през 2005 година съоръженията безпроблемно са препродадени на  друга фирма – “Сънсет ризорт” –  Поморие, която  година по-късно е преименувана на “Добринище ски” ЕООД. Сделката е за около 3.5 млн. евро. Фирмата е собственост на ямболския бизнесмен Боян Георгиев Бонев и ирландците Нийл Оливер О’Рейли, Арон Трейси и Джоузеф Гален Съливан, но главни действащи лица са първите двама. Плановете им са да инвестират в изграждане на ски зона с модерни съоръжения и хотели и ваканционно селище с огромна леглова база. В края на 2006 година новият собственик „Добринище ски“ ЕООД  получава от Българската агенция за инвестиции сертификат за инвеститор първи клас. Сертификатът е даден за цялостно изграждане на ски зона в Добринище, а инвестиционният проект на фирмата предвиждал инвестиции за над 260 млн. лв., като включвал  изграждането на ски зона Добринище – в района между Добринище и хижа “Безбог”, нови места за настаняване с общ капацитет 10 000 души, с категория 3, 4 и 5 звезди, обща разгъната застроена площ 300 000 кв. м и още  модерна балнеобаза, осигуряваща целогодишна заетост, както и съпътстваща инфраструктура.

Към момента човекът, който отговаря за въжената линия, двете хижи и хотела в града е Георги Йовчев, който живее в Благоевград, но почти ежедневно посещава курортното градче. Името му не е сред имената на представителите и директорите на „Добринище ски“, които са вписани в Търговския регистър. От  него става ясно, че Йовчев е едноличен собственик на капитала на фирма „Сигма ски“ ЕООД, която към момента стопанисва хотела, двете хижи и лифта, които са обявени за продан. Според запознати фирмата на Йовчев е наемател и има сключен договор с „Добринище ски“ още преди тя да бъде обявена в несъстоятелност. Според други обаче лифтът вече има нов собственик, но не се ангажираха с имена. Това е много вероятно, тъй като последната продажба, обявена от синдика, е чрез търг с пряко договаряне на активите на длъжника, който обикновено приключва с договор за продажба.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *