
Необходими Съставки
патладжани – 5 – 6 големи
лук – 4 – 5 глави
орехи – 1 ч.ч. смлени
шунка – 150 – 200 г или друг колбас
моркови – 1 брой, голям
олио – 4 – 5 с.л.
сол
черен пипер
магданоз – 2 с.л. накълцан
брашно – 2 с.л.
масло – 3 – 4 с.л.
прясно мляко – 2 ч.ч.
яйца – 2 броя
* мерки и количества
Измийте патладжаните, отрежете дръжките им и ги разполовете. Издълбайте вътрешността им и получените лодки посолете и оставете под наклон за 20 минути, за да се отцедят от горчивината.
Издълбаната плънка сложете да се запържи в олиото заедно с накълцания лук и настъргания морков. Щом омекнат прибавете счуканите орехи, накълцаната на ситно шунка, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз.
С тази плънка напълнете отцедените патладжани. Подредете ги в намазнена тава и ги сложете да се запекат на умерена, предварително загрята фурна за 15-20 минути.
През това време запържете в съд на котлона брашното с маслото и го разредете с прясното мляко. Овкусете с подправки по избор. Щом сосът заври го махнете от котлона и го оставете да се охлади.
Щом поизстине, го застройте с 2 добре разбити яйца и залейте патладжаните с получения сос. Оставете да се доопекат до апетитен загар.