Пълнени пиперки на фурна

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

12 червени или зелени пиперки, от ниските
400-500 г кайма
сол
1 пръст олио на дъното на тенджерата
1 глава стар лук
1 морков
1 ч.ч. ориз
3 домата
50 г краве масло
2 по 125 г кисело мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
горчица
настърган кашкавал

подправки:
черен пипер млян и на зърнакимион млян и на зърнакъридафинов лист

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Пиперките измити и без семената нареждам с отворите нагоре в тава. В тенджера с олио задушавам ситно нарязаните лук и морков. Задушавам с капак до омекване. Добавям една чаша ориз, измит. Добавям и подправките без даф. листа и черния пипер на зърна. Тях ги слагам тук-там в тавата покрай чушките встрани. Разбърквам сместа в тавата с лука и ориза, добавям 2 чаши топла вода и продължавам да бъркам до поемане на водата от ориза. Свалям от огъня и добавям каймата и малко сол, на око, хубаво я смесвам с останалите продукти. Преминавам към пълнене на чушките. След като всички са напълнени ги затварям с резенче домат, да не изтича от сместа. Ако нямам домат, ги топвам в брашно, за да ги запечатам. Поливам ги леко с малко мазнина и доливам още 2 чаени чаши гореща вода в тавата при чушките, слагам им фолио и ги пека в силна фурна. Когато са готови, отварям фолиото и допичам пиперките още малко.

Отделно докато пиперките са във фурната и се пекат си правя соса. В купа разбърквам 2 яйца, брашно, горчицата, киселото мляко, настърган кашкавал и малко сол. В тенджера разтопявам кравето масло и вътре сипвам тази смес, да се сгъсти. Доливам и бульона, който се е отделил при печенето на чушките. Разбърквам до желаната гъстота. Готовите пиперки сервирам горещи, поляти със соса. По желание може да се поръси с пресен магданоз.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *