Пълнен шаран за Никулден

Необходими продукти:

  • шаран 1 1/2 кг
  • орехи 200 грама
  • домати 3 броя
  • лук 4 глави
  • гъби 150 грама
  • магданоз 1 връзка
  • копър 1/2 връзка
  • девесил 1/2 връзка
  • черен пипер 1/2 чаена лъжица
  • ориз 1 чаена чаша

Начин на приготвяне:



  1. Първата стъпка от рецептата за пълнен шаран за Никулден е подготовката на плънката. Нарязвате три глави лук, орехите, подправките, гъбите и един домат на ситно, след което ги изсипвате в сгорещено олио и запържвате за около 5 минути. Добавяте черния пипер, както и около ½ чаена лъжица сол и разбърквате добре. Междувременно измивате шарана, осолявате го и го намазвате с олио.
  2. Нарязвате и другата глава лук. Сгорещявате ½ чаена чаша олио, добавяте лука и разбърквате добре, след което добавяте и измирия ориз. Разбърквате, докато поеме мазнината и стане прозрачен. Добавяте останалите нарязани домати и отново разбърква.
  3. В коремчето на рибата пълните плънката. След като шаранът е напълнен, зашивате корема, или пък поставяте клечки за зъби, за да не се разтваря при печене, както е приготвена и рибата на снимките. В голяма тава изсипвате ориза. Добавяте ½ чаена лъжица сол, зрънцата баха и дафиновия лист, след което слагате върху канапето от ориз рибата. Добавяте 2 ½ чаени чаши вода и печете в предвартелно загрята на 170 градуса фурна за около 75 минути, или докато шаранът придобие апетитен цвят и оризът се свари.

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *