Първан Дангов: Трябват ни 100 000 лева, за да разширим приюта за бездомни кучета, налага се да обособим още две операционни зали с екипи


Всичко сочи, че в Дупница се докарват животни от други общини, но доказателствата са косвени, заяви кметът

Кметът на Дупница Първан Дангов отново ще поиска от Общинския съвет да отпуснат допълнителни 100 000 лева за дейностите, свързани с общинския приют за безстопанствени кучета и овладяването на тяхната популация. В момента от кметството работят по изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Дупница и плана за действие към нея, които обаче по думите на специалистите се нуждаят от осъвременяване. Същото може да се каже и за самия приют, чрез който се изпълнява тази програма. Той функционира от 2008 година, когато започва работа с капацитет 10 кучета, а от 2016 г. е увеличен до приемане на 52 кучета, разполагайки с 26 клетки. Базата на приюта е стара, клетките са компрометирани и има нужда от създаване на добри условия за животните. Персоналът на приюта за безстопанствени кучета също е минимален и на работещите там им е все по-трудно да се справят с ежедневните си ангажименти. Към днешна дата там работят ветеринарен лекар, ловец, хигиенист и управител. Предвидените средства за изминалата 2023 година за овладяване популацията на безстопанствените кучета са били 35 500 лева и включват основно консумативи и материали, като храна, ваксини, упойки и др.
Припомняме, че подобна докладна беше внесена в Общинския съвет и миналия месец. До нейното гласуване обаче така и не се стигна поради добре познати причини – скандалите в местния парламент и бурните дебати относно състоянието на ВиК – Дупница, които продължиха до 16 часа на 30 май. Така тази важна точка не беше гласувана, като кметът Дангов се надява, че този път докладната му ще бъде разгледана и одобрена, защото няма никакво време за губене.
Поредна проверка на „Струма“ установи, че броят на бeздомните кучета в централната градска част остава все така голям, както установихме и през месец март. Повечето от тях се навъртат около закусвалните в града, откъдето дупничани им подхвърлят храна, а и собственици дават на животните останалите огризки. Около фонтаните на площад „Свобода“ и в района на „Развесена върба“ положението е същото, като някои от кучетата са агресивни и това принуждава част от гражданите да търсят заобиколни маршрути от дома си към работното място и обратно.
„Предвид нарастващата популация на безстопанствени кучета на територията на община Дупница, дължаща се и на липсата на приюти или кастрационни центрове в съседните общини, през повечето време приютът е с изпълнен капацитет. В наличните 26 клетки невинаги е възможно заедно да пребивават едновременно 2 кучета, тъй като са тесни и ограничават свободното им движение. Наред с това се налага да се съобразим и с характерологичните им особености. Значим процент от настанените безстопанствени кучета са били домашни, които съгласно Закона за защита на животните не могат да се върнат на улицата, като за тях остава само опцията да бъдат осиновени, а дотогава заемат част от общия капацитет. Персоналът на приюта е минимален, манипулациите се извършват в специално пригодена за това операционна зала, която е крайно недостатъчна“, обяснява мотивите в докладната си Първан Дангов.


Градоначалникът е категоричен, че е необходимо да бъдат предприети адекватни мерки за предотвратяване увеличаването числеността на безстопанствените кучета, което е наложително:
„Анализирайки обстановката през последните седмици и факта, че ежедневно ни „снабдяват“ с нови безпризорни кучета, не само изоставени от наши съграждани домашни любимци, но и от заобикалящите ни общини, както и нарастващото недоволство сред хората за тяхното наличие, предлагам да увеличим капацитета на приюта. Предвид изминалите години от създаването на приюта и базата, с която разполага, както и че не са правени подобрения и ремонти на съществуващите сгради, огради и клетки, е необходимо да се подобри материалната база“.
Репортер на „Струма“ потърси кмета Дангов с въпрос дали продължават оплакванията от гражданите за големия брой кучета на централния площад „Свобода“ и съседните улици и има ли доказателства, че жители от други населени места ги изоставят в Дупница по тъмно.
„Кучетата не са намалели, има ги още по центъра и улиците. Никой не може да кажа със сигурност, че те са оставяни от други общини, но случващото се сочи именно към подобна практика. Ние само предполагаме, но е трудно да го докажем. Има кучета, които са агресивни и искат да си намерят хранителна ниша. По този начин те влизат в конкуренция с други животни. Но има доста от тях, които, след като ги видиш, разбираш, че са добре гледани. Всичко това обаче са косвени доказателства“, коментира кметът.
„Трябва да бъдат обособени още две операционни зали, които да бъдат напълно оборудвани, както и осигуряването на още два екипа, които да извършват интервенциите. Ще поканим неправителствени организации, които да ни помогнат и да ускорят процедурата по осиновяването на кучетата от граждани, които да ги отглеждат. Това са мерки, с които ще ограничим популацията на безстопанствените кучета“, разясни вижданията си по темата Първан Дангов, който е един от най-известните ветеринарни лекари в града.
На въпрос дали инспекторатът към община Дупница също ще помага за решаването на проблема с бездомните кучета, кметът отговори:
 „Да, несъмнено и хората от инспектората ще помагат в това отношение. В момента това звено се структурира. Неговият състав ще наброява шест човека и съвсем скоро ще започне да работи“.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *