Първата българка с АстраЗенека: Бих го направила отново

Първата българка, поставила си ваксината на АстраЗенекаоще през есента във Великобритания, е готова пак да направи същия избор въпреки случаите на тромбози. Мария Спирова е убедена, че има разминаване в нагласите на Острова и в Европейския съюз.
Осем месеца след началото на клиничните изпитвания на ваксината на АстраЗенека лабораторията на Оксфордския университет се е свързва с Мария Спирова. Съобщават и, че изследването, в което тя участва с още десетки хиляди доброволци, е приключило.

“Да, бих се подложила на изпитанието отново, защото смятам, че постигнахме добър ефект”, посочи Спирова.

За цялото това време тя не е знаела дали е била ваксинирана или е получила плацебо. Чак преди дни получава и потвърждението, че е била от контролната група, инжектирана с британския препарат, а не с ваксина срещу менингит.

“Дава много подобни странични ефекти. Главоболие”, посочи тя.

Тя самата имала съвсем леки странични ефекти.

“Аз прекарах два дни с температура 38 градуса. После всичко приключи. И, ако трябва да сравняваме два дни с температура или тежка пневмония, хората направиха своя избор. Без да му мислят много”, обясни Мария.

И въпреки новините за редки състояния, които се развиват след ваксини, тя е категорична – би направила същия избор.

А отношението към препарата у нас и във Великобритания е различно.

“Ние като култура изпаднахме в абсолютна истерия. Вманиачаването за нас какво ще се случи след ваксина е детинско. Скептицизмът тук отсъства. Има доверие във ваксината”, подчерта българката.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *