Първата група благоевградски ученици по програмата на МОН за безплатен лагер „акостира“ на Китен

41 ученици на VІІ СУ „Кузман Шапкарев“ акостираха на Китен. Те са първата група от благоевградско училище, които са на безплатно море по новата национална програма на МОН „Отново заедно“.

Както е известно, на 28 май служебният министър проф. Николай Денков обяви на брифинг, че ученици и педагогически специалисти ще могат да почиват безплатно на море в рамките на седмица. Новата програма ще бъде финансирана с 15 млн. лева. По 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител. За участие могат да кандидатстват всички държавни и общински училища, като всяко от тях има възможност да включи до 7 процента, но не повече от 165 летовници /1-11 клас/.

При обявяването на програмата в продължение на няколко дни репортер на „Струма“ прави проучване сред учители и директори. Оказа се, че притеснени от огромната отговорност, благоевградските педагози не искат да водят ученици на безплатен лагер. Сред изтъкнатите доводи бе, че е най-добре подрастващите да почиват със семействата си, а не с учителите си. Директори пък предложиха вместо училищата да спасяват родния туризъм, от агенция „Социално подпомагане” да разработят критерии и на база на тях да подпомагат семейства.

Въпреки битуващите нагласи и мнения, все пак се намери благоевградско училище – VІІ СУ, което кандидатства и е одобрено по националната програма. Там са направили буквално скоростна организация. В рамките на няколко дни е направено проучване сред родителите и са подготвени необходимите документи. Така в „първата вълна“ са включени 67 деца /разделени в две групи/.

Първите почиващи вече са в Китен. Освен придружаващите учители с децата пътува и спасител – преподавателят по ФВС в VІ СУ Методи Велев. В хотела, в който са настанени, има и медицинско лице. Наред с плажуването, предвидените забавни и занимателни игри, в програмата е включен и аниматор, а също така са заложени и посещения на исторически и културни обекти.

„Лично аз нямам притеснения. Всяка година водя деца на море. Това са едни 24-часови различни емоции”, каза преподавателката по музика Цветанка Попова, която заедно с колегите си Д. Дралева, П. Мицов и Хр. Капинарова водят първата група.

По отношение на извършения подбор директорът на VІІ СУ д-р Лилия Стоянова коментира, че е имало много желаещи и са приложили критериите, заложени от МОН.

От училището смятат да кандидатстват и по втория транш на програмата и ако бъдат одобрени, и най-важното – не са изразходвани средствата по нея, да изпратят на безплатен лагер още 97 ученици.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Байх Уй

    А д-р ЛилитУ как така е изтървала келепира да не се облажи от авантата с цялото си семселе?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *