Първата търговка на мартеници откри сезона в Кюстендил, от бранша е от 1985 г.

Първата търговка на мартеници в Кюстендил Бойка Нагледничка вече разпъна сергията си на ул. „Демокрация” в града. „От 1985 година съм тук. Излизам по-рано, защото сега се търсят мартеници за изпращане на близки в чужбина. Това е традицията, гурбетчиите трябва да получат известие за пролетта – бяло-червения символ. Изработването на една мартеница изисква различно време, може за 2 минути да я направиш, може и за два часа. Започваме около Коледа. Приготвяме по 4-5 хиляди бройки, след което спокойно може да излезем на пазара. Най-много два месеца ни трябват. Нашите мартеници са ръчна изработка, купуваме материали от български фирми, да се подпомага българската икономика”, споделя Бойка Нагледничка.

В цените на мартениците няма промяна в сравнение с миналата година, а те се определят в зависимост от материалите, както и големината.

„Най-често се търси за ръчичка и традиционното бяло-червено.  Цените са от 20 ст. до 2-3 лева. Дъщеря ми вече ме замества, тя също работи много хубаво. Уча и 11-годишната си внучка, има желание, пък ще видим”, коментира търговката. Засега обаче  в Кюстендил пазарът е слаб.  „Преждите обаче са по-скъпи, както поскъпва токът и другите неща. Мартениците обаче са на същата цена, има една стара дума – търговия, благословия! Все пак при нас няма загуба, но зависи какво се влага. Стига времето да е хубаво и да сме здрави, няма да сме на минус. Все пак трябва да се вложи старание, трябва да имаш много модели и много бройки, които да се продават”, добавя кюстендилката.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *