Първа акция „Остави и вземи“ привлече вниманието на благоевградчани, питат: Ще има ли пак?

Първа акция „Остави и вземи“ в Благоевград привлече в събота интереса на мнозина и предизвика широк отзвук в социалните мрежи. Двигател на идеята е Биляна Топурска. Тя била мотивирана да организира събитието заради убеждението си, че трябва да пазим природата и вместо да има свръхконсумация, може да се освободим от ненужните ни вещи, които ще послужат на друг.

„Преди няколко години  направихме подобна размяна в по-тесен семеен и приятелски кръг и си помислих, че има потенциал. Много хора нямат пари да си купят нужното, а от друга страна къщите им са задръстени с вещи, които не ползват, защо да не ги заменят за онова, което им трябва?!“, обясни основната идея ентусиастката, като подчерта, че от това печели и природата, като се има предвид свръхконсумацията.

Биляна Топурска е личен асистент и няма време за организиране на мащабна кампания, а и признава, че технологиите не са й силната страна. Затова обявила събитието на страницата си във Фейсбук, а мнозина го харесали и споделили „ Проблем беше мястото на акцията, не знаех къде да го направя, за да е удобно на евентуалните участници, и тогава Валя, приятелка от детските ми години, която има малко кафене над автогарата на ул. „Т. Александров“, ни приюти“, разказа Биляна Топурска. Мислела, че заради сезона основно ще се разменят тетрадки и учебници, но се появили хора, които носели дрехи, обувки, дори пакет ръжено брашно, чай и нескафе. Сутринта, вероятно заради мъглата, минали малко хора, но следобед броят значително се увеличил заедно с донесените вещи – книги, стоки за бита, като уред за готвене на пара и кана за топла вода, детски играчки, включително и плюшени. „Всички вещи бяха почти нови, някои и с етикети. Една жена донесе 2 чанти с дрехи, които бяха с етикетите, изключително качествени, актуални и модни. Обясни, че много пътува, но напълняла и не й стават. Беше толкова радостна, че ще зарадва някой друг! Момиче дойде с нова книга, искаше да я размени за друга. Нямаше особен избор, но каза, че ще се върне и следващ път с още книги. „Те не бива да се оставят да „спят“ по рафтовете“, трябва да се обменят, както идеите между хората“, каза инициаторката и коментира: „Забелязах, че болшинството от хората, които донесоха вещи, не искаха да вземат нищо в замяна, а това не е правилно. Преди години и аз бях същата, давах, а от срам, от неудобство или някакво вътрешно притеснение отказвах да взема, когато от другата страна човекът искаше да ми върне жеста.  Години ми бяха нужни, за да осъзная, че всичко е енергия, която се обменя, и е нужно тя да се обновява. Затова трябва да се научим да взимаме, не само да даваме“, искрена бе Биляна Топурска.

 Така в събота не пуснала нито един от донеслите вещи да си тръгнат с празни ръце въпреки протестите им, че си имат всичко и нищо не им е нужно. „Казвах им: „Щом идваш с пълни ръце, не можеш да си тръгнеш с празни, един молив можеш да вземеш“, и настоявах да си изберат нещо. Накрая всеки си тръгваше с усмивка“, доволна е инициаторката. На момичето с книгата предложила пакета с пълнозърнесто брашно, дамата с новите дрехи убедила да вземе детска раничка за подарък, мъж си тръгнал с комплект чаши…

Благодарностите заваляли и през социалните мрежи, а основният въпрос, който се задава, е дали и кога ще има второ издание на „Остави и вземи“. 

„Истината е, че не очаквах никого, но доброто съществува и е заразно! Сигурно е, че ще продължа и събитието пак ще го има, защото останаха доста вещи. Играчки, комплект учебници по английски език, дрехи, книги, които чакат нов собственик. Още не знам кога ще е следващото издание, не знам и дали ще го организираме всяка седмица, два пъти в месеца или веднъж ще е достатъчно, но съм убедена, че има потенциал, а и явно Благоевград има нужда от такова събитие“, каза Биляна Топурска.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *