Първа родова среща с курбан си спретнаха 40 потомци от род Секулови в с. Влахи, дойдоха гости чак от Норвегия и от Шотландия

На първа родова среща се събраха 40 потомци от старата фамилия Секулови в кресненското село Влахи. Любопитно е, че в момента нито един от тях не живее в селото. Събитието се състоя под сенчестата прохлада на лозницата в двора на дома на основателя на рода Иван Секулов Манчев.

Оказа се, че родът Секулови се е разпилял почти навсякъде из страната. Затова на сбирката имаше потомци от София, Шумен, Пазарджик, Стамболийски, Благоевград, Кресна и други селища. На родовата среща пристигнаха и гастарбайтери. Специално за случая бяха дошли от Норвегия Тодор Секулов и съпругата му Павлина, а от Шотландия – Петър Даскалов със съпругата си, полякинята Гражина Мария.   

Организирането на родовата среща се оказа трудна задача, с която блестящо се справиха Йордан Секулов от Благоевград, работещ в дървообработваща фирма, Йорданка Драмалиева, старши експерт в отдел ГРАО на община Кресна, и Любимка Джумбева от София. След първоначалното разпознаване, тъй като много от присъстващите не се бяха виждали много години, родствениците се отдадоха на удоволствието от хапването на курбана. Естествено, не мина и без отлежала ракия, студена бира, веселие и песни.

Все пак Йордан Секулов успя да намери пролука в празненството, за да припомни в разказ миналото и настоящето на село Влахи. Сега селото е с един местен жител, а някога е било с численост от над 1800 души. Родът Секулови пък е познат тук с много обществени дела. Той започва от прапрапрадядо Иван. Известен в рода е неговият син Тодор Секулов, който има присъда доживотен затвор от Народния съд, дадена му заради участие като ятак през 1947-1948 година в така наречената Банда на Герасим Тодоров, борила се срещу тоталитарното управление.

Първата среща на рода Секулови завърши с обещание да има и втора, и така да следват, ако не всяка година, то поне през година.

БОРИС САНДАНСКИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *