HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Първенците на матурите в Пиринско, 155-те зрелостници на Езиковата гимназия завършиха с успех 5.51

155-мата зрелостници на ЕГ „Акад. Л. Стоянов” завършиха с общ среден успех 5.51. Първенците на матурите в Пиринско получиха тържествено дипломите си в залата на благоевградския театър.

„Една римска поговорка казва „Ние се учим не заради училището, а заради живота”. Сигурна съм, че вие сте подготвени да влезете смело в живота, да посрещнете всяко едно предизвикателство, защото мечтите и амбициите ви са огромни. Вашите мечти са и наши мечти, вашите успехи ще бъдат нашата гордост, така, както днес се гордеем, че вие затвърдихте първото място на държавните зрелостни изпити в областта”, обърна се развълнувана към абитуриентите директорът на ЕГ Тинка Попова и допълни , че всичките 155-има дванадесетокласници завършват успешно средното си образование. „Смело ви казвам – вие сте най-добрият випуск на Езиковата гимназия, а средният успех от 5.31 е най-добрият постиган резултат откакто се провеждат ДЗИ от 2008 г.“, съобщи Т. Попова, а думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

Зрелостниците на ЕГ имат среден успех от 5.21 на матурата по БЕЛ, 5.64 по английски език, 5,60 по немски, 5.24 по испански, 5,09 по френски, 5,69 по история, като са изкарали 21 при общо 59 от пълните шестици в областта.

Връчването на дипломите започна от 12 „б” клас с класен ръководител Миглена Иванова, от 6-те паралелки на випуска те завършват с най-висок успех – 5.79. Първа дипломата си получи пълната отличничка Радостина Кислева, изкарала две пълни шестици на матурата по БЕЛ и английски език.

„Не беше лесно през тези 5 години, най-трудно ми беше по физика, но успехът е плод на постоянство. За мен беше чест и гордост, че съм ученика на Езиковата гимназия“, заяви  Радостина и призна, че е избрала да учи компютърни науки, като все още се колебае между АУБ и университета „Глазгоу” в Шотландия.

Веднага след нея документа за средно образование взе и двойният лауреат от олимпиадите по БЕЛ и философия тази година Георги Георгиев, който завършва с успех от 5.98. Благодарение на изкараните изключително оценки от 6.00 на матурата по английски език и 5.89 по български и литература Георги ще сбъдне мечатата си да учи психология в Глазгоу. За Англия, където иска да следва психиатрия или психология, заминава друга отличничка и изявена ученика – Мариета Милушева.

И въпреки че са профилирани в областта на чуждите езици, учениците на ЕГ са постигнали отлични резултати и на матурата по химия, биология, а 4-ма зрелостници са избрали  и са се представили много добре на изпита по математика, заради което бяха наградени от учителя по този предмет Костадин Калинов с книги. „Специално се подготвях по биология,  искам да уча фармация. Най-трудно ми беше по немски език, точно защото съм от немска паралелка“, сподели Елена Бакалска, изкарала 6.00 на ДЗИ-то по биология и диплома от 5.74

И тази година много от завършващите на Езиковата гимназия ще продължат образованието си зад граница. Училището е издало над 100 академични справки, служещи за кандидатстване в чуждестранни университети.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *