Първенците на матурите в Пиринско, 158-те зрелостници на Езиковата гимназия, се дипломираха

Първенците на матурите в Пиринско – 158-те зрелостници на Езикова гимназия „ Акад. Людмил Стоянов“, се дипломираха. Те получиха своите официални документи за завършено средно образование в залата на училището пред погледа на класните си ръководители, учители, близки и роднини.

Фактът, че постигнатият среден успех от „Мн. Добър” /5.24/ на матурата по български език и литература и 5.31 от двата държавни зрелостни изпита е най-висок за областта, съобщи директорът на ЕГ Тинка Попова, която излезе на сцената под бурните аплодисменти на цялата зала, а абитуриентите я разчувстваха с думи на огромна признателност и благодарност .

„Всеки труд се възнаграждава. Екзюпери е казал, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. А аз съм сигурна, че вашите мечти са големи. Убедена съм, че всеки един от вас ще постигне успешна реализация“, обърна се към завършващите Т. Попова и ги посъветва, където и да са по света, да носят в сърцата си частица от Езиковата гимназия.

 От името родителите, на учители и ръководството благодари омбудсманът на община Благоевград доц. д-р Валентин Василев, чиято дъщеря Виктория е от випуск 2021г. Той препоръча на вече бившите ученици да са носители на промени и да не се страхуват да предизвикват промени. Да бъдат мечтатели, да вярват в себе си и да не забравят своите учители и училище, които винаги ще бъдат техният компас в кризисни ситуации.

С решение на педагогическия съвет бяха връчени и поименни стипендии. За изключително високи постижения в различни области на познанието – хуманитарни науки, чужди езици, астрономия, физика, стипендията на името на първия директор на Езиковата гимназия Борис Войнов заслужи Нели Иванова Димитрова, постигнала 5.98 на матурата по БЕЛ, 5.99 по английски език и завършваща с диплома от пълно шест. Наред с успехите си в областта на астрономията, благодарение на които в ЕГ бе разкрит клуб по астрономия, през миналата година отличничката на випуск 2021 г. заслужи званието лауреат на националната олимпиада по български език и литература. Сега Нели регистрира нов рядко срещан успех и действително покоряван от малцина връх. Буквално ден преди дипломирането стана ясно, че за настоящата учебна година тя е двоен лауреат – както на националния кръг от олимпиада по БЕЛ, така и по философия, а сега очаква резултатите и от националната олимпиада по история.

За повече от забележителните си резултати и изявени способности ръководството на ЕГ ще номинира Н. Димитрова за почетното отличие „ Национална диплома” на Министерството на образованието и науката.

В залата бе и майката на Нели, преподавателката по БЕЛ Теодора Димитрова. Тя с усмивка сподели, че е помагала и подкрепя дъщеря си, но безспорен принос за успехите й имат нейните учители. 

На сцената бе поканен и преподавателят по немски Илиян Донев, който е възпитаник на училището и заедно със съучениците си 1995 г. основават стипендия на името на учителката по български език и литература Красимира Кацарска.

За постижения в областта на хуманитарните науки, доброволчеството, журналистика и активна гражданска позиция със стипендия бе отличена Мария Емилова Чорбаджийска.

За първа година бе връчена и стипендия в памет на бившия директор и преподавател по математика Веселин Костадинов, ръководител ЕГ в продължение на 14 години. За съхраняване на традициите, отличен успех и високи постижения в областта на СТЕМ науките и чужди езици носител на стипендията стана Калина Костадинова Грънчарова.

С пожелания за много успехи и на добър час Т. Попова и шестимата класни ръководители връчиха дипломите на завършващите. Випуск 2021 се гордее с цели 109 отличници, като 4-ма дванадесетокласници са изкарали пълни шестици на матурите /две по английски език и две по биология/, а двама – Нели Димитрова и Стоян Стоянов, са с 5.98 по БЕЛ и 5.99 по английски език.

Впечатление направи, че на влизане в залата, а и след края на тържеството вече бившите ученици се спираха да поздравят, прегръщаха и разговаряха с учителя по математика Костадин Калинов. Както „ Струма“ писа, той започна работа в ЕГ през 2016 г., след като 31 години преподава в Математическата гимназия. Тогава, 5 г. преди да навърши годините за пенсия, учителят пое 8 „в“ клас и сподели, че се е преместил, защото  искал да види дали ще се справи с предизвикателството при по-малко заложени часове учениците да постигнат добри резултати по математика.

„Чувствам се удовлетворен както сега, така и при завършването на всеки випуск”, сподели именитият педагог, който е извел 6 пълни випуска на ПМГ, един на ЕГ, а мнозона от неговите възпитаници понастоящем са лекари, инженери, архитекти…. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *