Първият випуск „Медицинска химия“ на ЮЗУ отпразнува завършването си: В началото бяхме близо 30, на финала останахме 15, но ако не е трудно, няма да е интересно

Първият випуск студенти по „Медицинска химия“ на ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград отпразнува завършването си в благоевградски ресторант. Тази специалност към Природо-математическия факултет бе разкрита през академичната 2013/2014 г. и сега, след 4-годишно обучение, достигналите до финала се веселиха на абсолвентски бал.

„Наистина сме специални – не само защото сме първите, а и защото в началото започнахме близо 30 човека, но почти половината от колегите ни се отказаха и сега сме 15. Останаха ни само по няколко семестриални изпити /на повечето по 2/ и държавен изпит или защита на дипломна работа за отличниците, но след като стигнахме дотук, ще се справим и с това последно предизвикателство”, заявиха абсолвентите, уверени в успешното си завършване. Те допълниха и че нито за момент не са съжалявали за направения избор, защото „Медицинска химия“ е с широк диапазон на реализация.

Една от отличничките на випуска – Първолина Каличка от Симитли, разказа, че от малка обича химията и биологията. Кандидатствала и една година учила „Екология”, след което прекъснала и се насочила към медицинската химия. „Ако е лесно, няма да е интересно”, каза с усмивка Поли, която усилено подготвя диломната си работа, свързана със синтез на противовирусните лекарства, и твърдо е решила да продължи с магистратура в същата област.

Освен 11-те дами сред четвъртокурсниците имаше и 3-ма мъже. Единият от тях – Борис Петров от Кресна, сподели, че химията много му харесва, отдава му се и я учи с удоволствие. „Най-труден ми беше изпитът по „Строеж на веществото“ при доц. д-р Живко Велков, но успях да го взема от първия път. Изключително полезна за всички нас бе и тримесечната практика в лабораторията на МБАЛ ПУЛС, каза студентът, на когото остава да вземе само два семестриални и държавния изпит.

Абсолвентите поканиха на бала си преподавателите от катедра „Химия“ и благодариха специално на курсовия си ръководител доц. д-р Атанас Чапкънов.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. Бацил Хапчев

    Тия ги излъгаха, че ще могат да си откриват аптеки, което е голя-я-ма лъжа и сега ще изпищят жестоко!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *