Първи братовчеди от Илинден празнуваха 50-г. на петима юбиляри в селската кръчма

Братовчеди от неврокопското село Илинден празнуваха с общ купон 50-годишния юбилей на петима рожденици /на снимките/. Инициатор на събитието беше Кипра Бер-Мангушева, която от 10 години живее в Норвегия и се прибира в родния си край винаги около 15 август – Голяма Богородица. Тъй като тази година тя и съпругът й Свен навършват 50 години, както и нейните първи братовчеди Димитър Духов и Златка Хаджиева и роднината Петър Парасков, Кипра решила всички да честват заедно рождените си дни.

За тържеството бе поръчана обща торта с имената на юбилярите, както и патриотични тениски с колаж от техни снимки и на Духовата къща на предците им с посланието: „Ние сме Илинден, ние сме България“.

Петорният рожден ден бе честван в селската кръчма на Илинден, която се изпълни с техни роднини и приятели. Масите бяха отрупани с вкусни ястия и напитки, а градусът на настроението се поддържаше от виртуозните музиканти, един които беше синът на рожденика Петър Парасков, който свири в оркестъра на Николина Чакърдъкова. Тържеството премина с много кръшни хора и песни, а за младежите имаше забавни игри – да разгадават думи, изречени с коркова тапа в устата.

„Проведохме и търг с вещи от ежедневието, а със събраните пари купихме пейка, която е дарена на с. Илинден и ще стои на площада, известен тук като Ширината“, разказа Кипра Бер, която е социален работник в Норвегия, а съпругът й е механик.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *