Първи панаир на занаятите стартира в Банско с над 300 щанда! Участниците: Ръчно изработеното е скъпо, но е трудоемко

Първият панаир на занаятите стартира вчера в Банско. Над 30 занаятчии от цялата страна са заявили участие и във вчерашния ден започнаха да разполагат свои щандове с ръчно изработени изделия – кукли, накити, бижутерия, гайтани, бродерия, плетива и много други. На въпроса има ли хляб в занаятчийството един от първите участници, разположил щанд в Банско – майстор- гайтанджията Милица Иванова, споделя:

 „Ако хлябът е само парична стойност – не, но ако хлябът е за душата – да“. Самата тя е запленена от занаята преди години и сама започнала да търси как се е плел гайтанът ръчно в миналото. Няма предци, които да са запалили в нея искрата на любовта към занаятчийството, мотивира я самото му зараждане и най-вече самият занаят гайтанджийство. Със съжаление споделя, че младите не се привличат от този вид занаят и го нарича  „непознат и забравен“.

Везбарството е пък занаятът на председателя на Регионалната занаятчийска камара в Бургас и член на настоятелството на Националната занаятчийска камара Мая Стоянова, която също беше разположила свой щанд още преди обяд вчера. На щанда й имаше и малки тъкачни станчета и изрази надежда, че докосвайки подрастващите до тъкането, ще ги мотивира да опознаят тъкачеството и да се запленят от него.

„Хората ценят ръчния труд и дори това, че не всеки може да си позволи да закупи даден артикул, защото ръчно изработеното е доста скъпо, очите на всички са залепени на най-класните, най- красивите като себестойност продукти. Оттам нататък изборът, който може да направи човек, е според финансовата възможност, но се цени и уважава трудът на майсторите занаятчии”, каза Мая Стоянова.

Участниците в първия Панаир на занаятите в Банско бяха посрещани от председателя на местната камара Любен Чалин. Той разказа: „Предвиждаме в Банско да изградим различни работилници и искаме да възстановим част от занаятите, които са позабравени и изгубени. Аз съм резбар, така че ще има ателие дърворезба, рисуване, иконопис, тъкачество, плетиво, ковачество, грънчарство и се надяваме да ги разширяваме. Ще направим и изложбена зала за ръчно изработени артикули, една малка зала за децата от летните училища. По този начин се надяваме да възобновим интереса на младото поколение към занаятите. За това се иска сърце, но сърцето е донякъде, повече е инат. На днешно време трябва да си инат, за да постигнеш тези цели“, споделя Любен Чалин. Признава, че дърворезбата е красиво, но много скъпо изкуство и затова не се котира и не се реализира, но и не може да се продава на безценица, тъй като е изключително  трудоемко. Споделя, че дърворезбата е за ценители, а един дърворезбар оцелява със съпътстващи дейности.


Гайтанджийката Милица Иванова

Моята любов към дърворезбата се зароди съвсем случайно. 1974 година в нашия техникум възстановиха за първа година паралелката по дърворезба. Кандидатствах, приеха ме, записах се там  и така започнаха нещата. Занимавам се цял живот с това, но е трудно само с дърворезба и се оцелява със съпътстващи дейности. През годините съм се занимавал и с туризъм, и с дърводелство, иначе само от дърворезба няма да се справя. Има изгледи за възобновяване на интереса към ръчната изработка, но бавно. Ръчния труд се оценява от ценители, защото дори и заможните хора се насочват към машинната дърворезба, на която  стойността е по-ниска. Процесът на ръчната изработка е много дълъг. Самата предварителна подготовка – рисуване, моделиране и докато стигнеш до самата изработка, изисква много време. Този дълъг процес никой не го разбира и всеки мисли, че взимаш дървото и започваш да работиш. Не става. Зависи и от нагласата – някой път се получава по-бързо, някой път не тръгва, оставяш и след време пак продължаваш. Това е стандартен творчески процес”, разказа Любен Чилев.


Председателят на занаятчиите в Бургас и везбарка Мая Стоянова

Над тридесет майстори от цяла България ще покажат свои артикули и  уменията си в занаята на  Панаира на занаятите в Банско, който ще продължи до 4 юли. В рамките на събитието са предвидени демонстрации на традиционни български занаяти от миналото, а децата ще имат възможност  през цялата седмица да работят с майсторите по свое изделие, което след това ще остане за тях, за спомен.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *