Първи проверки на КПП-та на областните центрове! Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” дойде на крак

Главен комисар Христо Терзийски – директор на Главна дирекция “Национална полиция” инспектира работата на колегите си в Кюстендил. Това стана в участъка от пътя Кюстендил- Дупница при село Пиперков чифлик

Около областния град Кюстендил служителите на ОДМВР Кюстендил са изградили четири КПП /контролно пропускателен пунк/, чрез които се извършва контрол при движението на гражданите между населените места.  КПП-та се изградиха след нарочна заповед на здравия министър,  с която да се ограничат безпричинните пътувания

“Възникват много въпроси по отношение на граждани, които се придвижват между населени места с постоянен и настоящ адрес различен от мястото на живеене. В спешен порядък МВР разработва специална бланка – декларация, чрез която гражданите да могат да попълват собственоръчно на тези изградени КПП-та като в нея да се отбелязва постоянен, настоящ и адрес по местоживеене, ако е различен. С цел да не се правят струпвания на гишетата на дирекция Български документи за самоличност за промяна местоживеенето на гражданите. В същата декларация ще бъде отбелязван и работодател. Ще се изисква заверка от работодател, че лицето работи на място извън  областния град. Продължаваме с изграждането на КППта, в момента колегите действат превантивно с цел информиране на гражданите за това че ДВИЖЕНИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ САМО ПО НЕОТЛОЖНОСТ”, заяви главен комисар Христо Терзийски.

Той уточни, че докладите от цялата страна сочат, че при 99 % от гражданите са съгласни с тези мерки. Задават много въпроси за това какви документи са им необходими , за да се придвижват. „На този етап имаме пълно съдействие от гражданите. Всеки областен град е обезпечен с пунктове на входно-изходните пътища. По –трудно бе за София и Пловдив, но сме направили организация да изпълним заповедта „, добави гл. комисар Христо Терзийски.

В момента, каза главният комисар, полицейските служители изпълняват много задачи – контролират спазването на лицата, поставени под карантина от РЗИ, правят се  ескорти на транзитни товари, които минават през територията на България от един граничен пропускателен пункт до друг. „ КПП-та са  обезпечени с колеги от охранителна полиция и от оперативните служби. Жителите на селата могат да пътуват до областния град, за да си купят лекарства. Ние сме отговорни за нуждите на хората. КПП-та са за областните центрове, защото там е икономика. Жители между Бобов дол и Дупница, не е необходимо  също да пътуват от единия град към другия.  Ако се наложи дори ще връщаме, ако нямат неотложни действия”, заяви гл. комисар Христо Терзийски.

Директорът на ОДМВР – Кюстендил  старши комисар Елиан Стамболийски допълни, че на територията на областта се изпълнява стриктно заповедите на министър Ананиев. „Благодаря на гражданите за оказаното съдействие и разбиране. Нямаме към момента образувани досъдебни производства за напускане на карантината на лица. Обходни патрули минават по паркове , градинки и всички места и приканват да си стоят вкъщи, добави той.

55  досъдебни производства са образувани срещу лица за нарушаване на карантината са коронавируса в страната, допълни шефът на Главна дирекция “Национална полиция” /ГДНП/ главен комисар Христо Терзийски. 

По негови данни има образувани  и немалко производства по отношение на разпространение на невярна информация, свързана със здравето на гражданите. Над 70  проверки пък са  ни възложени от прокуратурата, доклад, образуване срещу  лица под карантина, наложена от РЗИ, уточни главния комисар.

Гергана Иванова

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *