ПЪРВИ РЕШЕНИЯ ОТ СЕРИЯТА ДЕЛА ПО „НАП ЛИЙКС”! Секретарката на зам. кмета по културата на Благоевград осъди НАП за изтичане на лични данни, плащат й 600 лв. обезщетение

Секретарката на зам. кмета по културата в Благоевград Василиса Павлова – Гергана Томанова, осъди НАП за изтичане на личните й данни при хакерската атака през лятото на 2019 г. Тя заведе иск срещу данъчната служба по Закона за отговорността на държавата за причинени неимуществени вреди.

При аферата „НАП лийкс“, гръмнала на 15.07.2019 г., стана ясно, че са изтекли милиони записи на лични данни на множество български граждани. При направена справка от интернет портала НАП Томанова била уведомена, че попада сред лицата, чиито лични данни са били разкрити, и по конкретно трите й имена, ЕГН и данъчна декларация за 2006 г. Тъй като по онова време тя била секретарка в Окръжна прокуратура и служебните пароли за достъп били пряко свързани с личните й данни, много се изплашила за последиците. Притеснявала се и за сина си, който бил в чужбина, както и за себе си – да не бъде изнудвана или отвлечена. За да преодолее тревожното състояние, в което изпаднала, потърсила специализирана помощ при психотерапевт и трябвало да пие медикаменти за сън. Това става ясно от обясненията на нейната приятелка, която е разпитана като свидетел по делото в Административен съд – Благоевград.

При анализа на доказателства съдия Иван Петков приема, че Томанова е претърпяла вреди от неимуществен характер вследствие изтичането на личните й данни, които се изразяват в чувство на тревожност и безпокойство, силно притеснение, несигурност, страх от злоупотреби. Претърпените от нея психически и емоционални неудобства са в резултат от неизпълнение на вмененото от закона задължение на НАП по осигуряване на защита на обработваните от нея данни на задължените лица, проявено под формата на бездействие. За причинените неимуществени вреди съдия Иван Петков осъжда НАП да изплати обезщетение от 600 лв. на Гергана Томанова, която иначе претендира за 1200 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. 

По идентичен казус, разгледан от съдия Димитър Думбанов, НАП е осъдена да изплати обезщетение от 500 лв. на благоевградчанката Елисавета Малчева за причинени неимуществени вреди – стрес и страх от злоупотреба с разкритите й лични данни при хакерската атака.

Това са първите решения по серията дела срещу НАП в Административен съд – Благоевград.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *