Пътищата в Пернишко няма да се освобождават от винетки, скъпо е

Възможности за освобождаване на пътни участъци от винетна такса бяха обсъдени вчера на работна среща между зам. областния управител на Перник Иво Иванов, кметове и представители на общините и директора на Областно пътно управление /ОПУ/ Емилия Ваклинова.

С писмо на Агенция „Пътна инфраструктура“ се дава възможност на общините да отправят предложение до АПИ за изваждане на участъци от републиканската пътна мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. Финансирането на ремонта и поддържането на изключените участъци ще бъде за сметка на общините.

В тази връзка по време на срещата директорът на ОПУ Емилия Ваклинова направи разяснение, че ако такова споразумение бъде подписано от общината, то тя ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане. Текущото поддържане на I, II и III клас ще бъде в размер на 5000 лв./км. Зимното поддържане за I клас ще бъде съответно 3000 лв./км (приведена дължина), за II клас – 2000 лв./км (приведена дължина) и за III клас – 1000 лв./км (приведена дължина).

Представителите на общините изразиха становище, че при тези предложени цени от АПИ не могат да се възползват от дадената възможност. Скъпо е.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *