„Пътнически превози” се отказва от вътрешноградските линии в Благоевград – били й неизгодни, Марио Богданов усилено купува коли, за да ги поеме

Една от най-големите фирми за транспорт на пътници на територията на Югозападна България – „Пътнически превози” ООД – Благоевград, се отказва от обслужването на най-натоварените автобусни линии № 1, 2 и 3 в Благоевград. До миналата година, когато изтече 8-годишният им договор, „Пътнически превози” и „Бистрица 96” ООД на Христо Владимиров и Румен Христов обслужваха тези линии плюс линии №7, 10 и 11.

„Отказваме се от вътрешноградските линии, защото не ни е икономически изгодно да ги поддържаме, и най-вероятно те ще бъдат поети от колегата Марио Богданов, който напоследък усилено купува автобуси”, коментира за „Струма” управителят на “Пътнически превози” Петър Демерджиев. С ръководството на дружеството те преценили, че паркът им от 40 автобуса е подходящ за увеличаване на извънградския транспорт и поемане на линии по направление Крупник, Петричко и другаде, поради което в предстоящия на 19 февруари конкурс по Закона за обществените поръчки дружеството ще кандидатства само за извънградски линии.

Демерджиев бе категоричен, че ако „Пътнически превози” спечели поръчката в тази част, ще бъдат засегнати само автобусите в автопарка му, но не и хората. „Част от колите ще ги спра, но от персонала никой няма да остане без работа, защото всички шофьори и контрольори, които желаят, могат да бъдат съкратени по чл. 123 от КТ и без прекъсване на трудовия стаж да минат на работа при същите условия във фирмата на Богданов”, увери Демерджиев. Той дори вече ги офертирал и почти всички казали „да”, само няколко души предпочели да отидат на борсата. Под „същите условия” управителят уточни, че има предвид брутна заплата между 950 и 1400 лв., каквато получават в „Пътнически превози” хората. Сумата е с гласуваното наскоро увеличение на заплатите между 50 и 100 лв., които персоналът взема от 1 януари т.г. Другите бонуси за местните шофьори и контрольори са осигуровки на реалната заработка и 28 дни платен годишен отпуск – 20 по Кодекса на труда плюс още 8 по Колективния трудов договор, уточни Демерджиев, който е начело на дружеството от приватизацията му през 1999 г.

Все още не е ясно колко, кои фирми и за кои позиции ще кандидатстват по обявената от зам. кмета на Благоевград Иво Николов обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от общинска, областна и републиканска транспортни схеми, защото традиционно кандидатите подават оферти в последния момент, а това е 17.00 часа на 18 февруари. Според условията в поръчката тя е разделена на 3 обособени позиции, едната от които е за новите автобусни линии в Благоевград – до парк Бачиново, по ул. „Славянска” за достъп до болниците и студентските общежития, и между „Еленово” и „Струмско” по бул. „Пейо Яворов”. За всяка от позициите кандидатът трябва да притежава автобуси със сертификат Евро 5, гарантиращ максимално опазване чистотата на атмосферния въздух.

В условията на поръчката изрично е посочено, че възложителят, тоест община Благоевград, не се обвързва със заплащането на цената на придобиване на нови автобуси, ако кандидатстващите фирми обещаят да си подновят парка, а ще компенсира частично цената на билета за определените категории пътници. Прогнозната стойност на поръчката по 3-те позиции е общо 2 811 742.23 лв. без ДДС, или  3 374 090.68 лв. Договорите с победителите ще се сключат за 8 г.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *