Работата на педагозите ще се проверява на всеки 4 години

Изпити за учителите на всеки 4 години. Това се въвежда с новия Закон за образованието. Проверката ще се случи за първи път тази есен. Целта е да се подобри качеството на обучението.

В системата на предучилищното и училищно образование работят малко над 90 000 педагогически специалисти. Около 4 500 от тях са директори, над 3 000 са учителите в пенсионна възраст.

Тези от тях, които се провалят на тестовете, могат да останат без работа. Новината идва на фона на статистиката, според която, недостигът на педагогически персонал с всяка година се задълбочава.

Миглена Манчева е учител от 18 години и преподава на 26 деца. Не се страхува да учи и себе си. Не се притеснява и от предстоящите атестации.

„Когато човек дава и прави повече, той трябва да бъде оценен по-високо. Един добър мотив на учителя да прави и да дава най-доброто от себе си”, посочи Миглена Манечев.

Залогът за преподавателите е голям. Оценяването ще бъде с точкова система. Учителите с минимални резултати отиват на поправка с наставник. Ако при повторно атестиране, отново покажат ниски резултати, може да загубят работата си.

„Не смятам, че една оценка ще ни повлияе по някакъв начин. Едни ще ги мотивира, а други ще ги демотивира”, смята Гергана Бенева.

Преподавателите смятат, че атестирането се прави по-скоро, за да се повиши доверието в системата, а не толкова, за да се тестват качествата на педагозите.

„Или си го можеш, или не го можеш – това е призвание, това е показано с годините. Това е да убедим обществото, че сме качествени. Оттук нататък всеки сам за себе си си прави сметката – дали да упражнява тази професия или не”, добавя Теодора Иванова.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *