Работили във Великобритания си връщат по 900 паунда надзвети данъци

Българите, които са работили “на светло” на британска територия през някоя от последните 5 години, могат да поискат възстановяване на надвзети данъци – частично или дори на 100%. За възможността напомни RT Tax – една от многото специализирани компании за консултантски услуги в данъчната област.

Връщане на надплатени налози от британската хазна може да поиска всеки, който се е трудил временно на острова в периода 2017-2021 г. и вече се е прибрал в България. Право на възстановяване имат хора, които са правили служебни разходи за своя сметка, съкратените, онези, които са били наети за кратко време за определени задачи или пък по някакви причини не са работили през цялата данъчна година, а също и свободните професии, пише вестник Сега.

Един на всеки трима души, които плащат данъци във Великобритания, има право на възстановяване, твърдят от RT Tax. Компанията е изчислила, че средната сума, която успява да върне на своите клиенти, е 963 паунда. И други консултантски фирми цитират средни стойности в диапазона 700 – 900 паунда. Миналата година пък от бранша се похвалиха, че възстановените суми на наши гастарбайтери в Германия са средно 1000 евро.

Много българи, работили временно зад граница, дори не са чували, че имат право на т.нар. tax return, твърдят специалистите по възстановяване на базата на контактите си с хора, които ги търсят за данъчни съвети. “Ако не си поискате надплатените данъци, те остават в бюджета на държавата, където сте се трудили – Германия, Обединеното кралство, Германия и т.н.”, коментира Росен Ковачев, мениджър на консултантска компания. Преди година той изчисли, че непотърсените суми от чужбина са най-малко 3.2 милиона евро.

Сега експертите припомнят, че във Великобритания данъчната година се разминава с календарната – започва на 6 април и продължава до 5 април идната година. Това означава, че ако планирате да се приберете или пък сте се завърнали в България, вече можете да подадете документи за възстановяване на надвнесени данъци. Ето какви са необходимите стъпки:

Поискайте от работодателя си да ви издаде формуляр P45 и/или P60 – в тези документи са данните за заплатата ви и за удържаните данъци за съответната година. Ако по някаква причина не можете да се снабдите с въпросните формуляри, фишовете за заплатите също свършат работа (стига да ги пазите).

Дори да нямате национален осигурителен номер, можете да поискате британската хазна да ви върне надвзетото. В този случай обаче процедурата по възстановяване ще отнеме повече време.

Възможно е да си получите обратно цялата сума на данъците, които са ви удържали – до последното пени. Това става, ако годишният ви доход е под необлагаемия минимум, който за 2020 г. е 12 500 паунда.

За самонаетите има някои особености. Те са длъжни да подават данъчна декларация всяка година, като има два срока – до 31 октомври на гише и до 31 януари на следващата година онлайн. Закъснения не се толерират – глобата стига до 1300 паунда.

Ако сте на свободна практика, трябва да имате осигурителен номер и да пазите всякакви фишове за плащане и банкови извлечения.

Обикновено времето за възстановяване на надплатени данъци от Великобритания е 2 до 4 месеца.

Човек може сам да задвижи процедурата или да ползва услугите на специализирана фирма. Някои от консултантите взимат такси в аванс, други начисляват своите комисиони след свършване на работата. Повечето компании са качили на сайтовете си калкулатори, които позволяват приблизително пресмятане на сумата, която може да бъде възстановена.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *