HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Работим за държавата до 13 май, после трупаме за себе си

До 13 май работим за държавата, след което започваме да са трупаме за себе си. През настоящата година ще се трудим малко над 132 дни само за да си платим всички данъци и да се подсигурят публичните харчове. Това съобщиха от Института за пазарна икономика. Датата е символична. Денят показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. Всъщност това е Денят на данъчна свобода, който по-света е известен като Tax Freedom Day. През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден. Консолидираните приходи в бюджета пък са официално заложени в рамките на 38,2 млрд. лева.

Експертите от Института уточняват, че през тези 132 дни българите ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за малко над 8 дни работа към държавата. Това са заложените в бюджета близо 2.4 млрд. лв. помощи от ЕС. Според икономистите местните данъкоплатци ще работим до 4-ти май за държавата.

А в дните до 13-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци. Следва да имаме наум и планираните 4 дни за отработване.

Те отразяват заложения дефицит от 1,1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма. Най-много дни през 2018 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За осигуровките ще ни е нужен малко над месец – 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други почти 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси. Експертите отчитат, че през последните години се наблюдава тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да са все повече. Според тях това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *