Работите на компютър! А ползвате ли тези клавиши?

Пез годините компютрите се развиха много, но някои неща така и не се променят. Например начинът на управление на тези устройства и до днес си остава комбинацията от клавиатура и мишка.

Те също търпят известни промени. Мишките днес са много по-прецизни, с лазерни технологии, повече бутони и функции за персонализация,пише glas.bg. Клавиатурите също получиха много повече бутони, но има три стари клавиша, които почти никой не използва.

Те са налични на всяка по-стара клавиатура, но могат да се видят и в не малко нови модели. Това са клавишите Sys Rq, Scroll Lock и Pause, за които How-to Geek разказва малко повече за тях и за какво са се използвали.

Sys Rq е съкращение за System Request. Често този клавиш е комбиниран заедно с Print Screen (PrtSc). Идеята на този клавиш беше чрез комбинацията Alt+SysRq да се активират системни функции, които да са предварително заложени в операционната система или пък да се добавят от потребителя. Това обаче така и не придобива популярност и калвишът остава практически неизползван освен в много редки случаи.

Scroll Lock. Това е бутон за “заключване” на функция, подобно на Caps Lock и Num Lock. Идеята на Scroll Lock е за по-старите текстови интерфейси. Чрез “заключването” може да се превърта целият текстов екран със стрелките на клавиатурата. Това улеснява придвижването на курсора из текстовия интерфейс.

Очаквано, с навлизането на графичните операционни системи, функцията отпада. Въпреки това все още има програми, които я поддържат. Например Microsoft Excel.

Pause бутонът не е за спиране на музиката. Всъщност, той е за спирането на изпълнението на команда под DOS. Основната му функция е да спре изобразяването на поредица от текст. Натискането на друг клавиш след Pause, възстановява процеса. Практически няма за какво да се използва в днешно време, макар все още да се поддържа от Command Prompt интерфейса на Windows.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *