Работник по чистотата в Кюстендил гони стреса с отглеждане на гълъби

Изложба-базар на гълъби, папагали, канарчета, кокошки, екзотични птици и зайци организираха от гълъбовъдно дружество „Руен” в Кюстендил. На животинския пазар в града участници  представиха на многобройната публика своите пернати любимци. Поканата на дружество „Руен” и на организатора Милен Андонов уважиха любители от региона – Дупница, Бобов дол, Перник, Бобошево и др.

„Аз от години се занимавам с гълъби. Някак си се привързах, тъй като отглеждането им гони и стреса, предизвикан на работното място”, споделя Андонов, който е познато име в гилдията. Той работи в ОП „Чистота”. „Трудно се гледат гълъби, а освен това е и скъпо хоби, защото на всеки 6 месеца трябва да се бият ваксини. Задължително на пернатите се дават витамини, минерали  и други добавки към храната. Тя е основно жито, семки, а дори и грах. Трябва да им осигуриш и топло, така че месечно разходите сигурно достигат 100 лева”, обяснява Милен Андонов.

„Има към 10-15 породи, не залагам на пощенските гълъби, защото е необходимо време да се пускат за тренировъчни полети. Изискват и специална храна. Не всеки има необходимите познания”, казва кюстендилецът”.

На изложението домакините от Кюстендил бяха представени от 10 участници. „Нашето дружество има дългогодишна дейност, то е основано през 1984 година. Тази година организираме изложба за втори път. Първата бе на 21 март. На базара всеки можеше да разгледа и закупи свои пернати любимци. Проявата се организира със съдействието на община Кюстендил”, сподели организаторът Милен Андонов. „Всеки от нас, който отглежда  гълъби, папагали, зайци или кокошки, ги смята за ценни и редки, правим го заради хобито ни”, коментира още той.

Цените на гълъбите и папагалите са различни, продават се от  90 до 400 лева. Най-скъпите, които не всеки гълъбар може да си позволи, са плевенски капести, каквито на изложбата нямаше, но струват 1000 лева, поясни Андонов. Напоследък трудно се намира пазар за гълъбите. Хората нямат пари и за хобитата си, но който си е запален, си купува, не го спират високите цени

Сред експонатите имаше бял и сив гълъб „Кинг”, който струва до 50 лева, отглежда се и за месо и тежи до килограм.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *