Работниците в завода за волани в Благоевград не знаят какво ги чака

Продължават да изпълняват поръчки под контрола на местния шеф Бен в новия цех, в който се нанесоха преди 3 седмици, под страх, че всеки момент може да влезе синдик

Работниците в завода за волани в Благоевград са в пълно неведение какво ще се случи с тях, след като канадската фирма обяви, че го закрива.  Репортер на „Струма“ вчера отиде на място в предприятието, което се премести от сградата на „Неокнит“ в бившия Текстилен комбинат. По време на обедната почивка пред цеха имаше работници, които хапваха сандвичи или пиеха кафе на крак. „Продължаваме да работим, но докога не знаем. Единственото, което ни казаха миналия петък, беше, че фирмата „АЛС България“ е в несъстоятелност. Имало шанс да се намери друга фирма, но дали е така… няма гаранция”, обясниха работниците.

Никой от тях не иска да застане с името си, за да няма проблеми с шефовете. „Аз съм в болничен и сега не знам на кого да го дам, след като фирмата е в несъстоятелност. А дали ще ми бъде изплатен? Може би трябва да чакам да дойде синдикът. Кого да питам, като за завода отговоря Бен, но той не знае български“, вмъква се в разговора един от работниците, който също иска да остане анонимен, макар че казва само суперлативи за фирмата.

„Заплатите се плащат навреме, докарвам си до 1000 лв. на месец, зависи от бонусите. Дават ни ваучери за храна”, добавя работникът.

Докато едни  почиват, други работници са в  цеха и са се скупчили около шефката на смяната Йорданка, която ги нахъсва да изпълняват нормата си. Говори високо и наставленията й се чуват чак навън. На портала към цеха има надписи на български и английски да не се влиза с храна и да се затварят  вратите. В цеха работят близо 300 човека, повечето от Дупница, но има и от Рила, Благоевград и Симитли. От Дупница са и служителите от администрацията, които само повдигат рамене и отклоняват репортерските въпроси, тъй като не били упълномощени да разговорят с медии. А и какво да кажат, като и те знаят колкото работниците.

Информация отказва и шефът на завода Бен, който ни препраща към канадеца Шон Бош. Управителят на „АЛС България“ вече направи недвусмислено изявление, че заводите в Благоевград, Ихтиман и Мусачево се закриват. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies. Причините били комплексни – влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. “АЛС България” не е успяла да договори корекция на цените с най-големия си клиент, която да отрази разходите за производство. Ако перспективите за развитие са оценени като неблагоприятни заради недостига на работна ръка, защо тогава се търсят работници за завода в Благоевград? Документи са били подавани включително и този месец. Защо са налети толкова средства за ремонта, продължил 3 месеца, във взетото под наем помещение в бившия Текстилен комбинат?

На практика работниците са се нанесли в новия цех там на 7 януари и  на 18-и януари вече са уведомени, че заводът ще се закрие. В същото време им е казано, че не всичко е загубено, но ако до 2 седмици не се намери друга фирма, заводът ще се изнесе в Румъния. Дали това не е необходимото време за приключване на поръчката, която в момента изпълняват, и опит за париране на болничните листове, които работниците биха могли да си извадят, каквито индикации вече има?! От канадската компания често посочвали като проблем и това, че около 10% от работниците не идвали редовно на работа. В завода в Благоевград има текучество, но не толкова голямо. Повече работници напуснаха преди два месеца, след като бе закрита производствената линия за автомобилни тапицерии – седалки и подлакътници за БМВ – Мини Купър, „Ауди” и „Волво”. Това се случи веднага след като поръчката за Словакия бе изпълнена. На шивачите бе предложено да бъдат преназначени в цеха за волани, като малцина се съгласиха. Повечето напуснаха най-вече заради лепилата, като договорите с фирмата им бяха прекратени по взаимно съгласие.

Останалите на работа около 300 работници са притеснени, че след затварянето на завода в Благоевград нямат шансове за нова работа. В района нови предприятия не се откриват, а и няма никакви индикации някой инвеститор да е проявил интерес да развива тук бизнес.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *