Работниците ще получават по 75% от осигурителния си доход от Нова година

От Нова година работниците ще получават по 75% от осигурителния си доход. Това каза на брифинг социалният министър Деница Сачева. 

„По мярката за компенсации за затворени бизнеси, известна като „24 лева“ или „80/0“ до момента са подадени 4019 заявления от работодатели за компенсиране на 19 576 работници за над 9 млн. лева. Вече са извършени първите плащания. В дните до Коледа и между празниците също ще се дават пари по тази мяра“, добави тя. 

„Ще предложим тази мярка да се трансформира в 75/0, т.е. да е 75% от осигурителния доход на заетите лица. Това нямаше как да се случи сега, защото трябваше да направим необходимото мярката да започне да работи бързо“, обясни Сачева. 

„Взехме решение обезщетението да е 24 лева, но сега имаме достатъчно време и възможност да го направим 75% от осигурителния доход. Това ще е обезщетението, което ще получават работещите от 1 до 31 януари“, добави тя. 

„Останалите мерки продължават да действат. 60/40 и 80/20 за хотелиери, ресторантьори, туризъм и транспорт ще е валидна до 31 март“, съобщи социалният министър. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *