Работодатели в Кюстендилско наемат чужденци

Областният съвет по заетостта в Кюстендил обсъди второто за годината анкетно проучване сред работодателите за потребностите на работна сила. Резултатите за област Кюстендил ще станат ясни след анализ в Агенцията по заетостта на национално ниво, обяви Станислава Поповска – директор на Регионална служба по заетостта – Благоевград.

4115 са безработните лица в община Кюстендил. „Тенденцията е за плавно намаляване на хората, останали без работа”, добави директорката. Общините с най-нисък процент на безработица са Бобошево – 5,6%, следвано от Дупница – 5,9%. Равнището на безработица за региона е 7,2 %, поясни тя.
„До края на годината продължава да бъде отворена процедурата за младежи до 29 години, които да кандидатстват по Национална програма „Старт в кариерата“. Младежите, които нямат стаж по специалността и са завършили тази година, могат да подадат своите заявления. Става въпрос за работа в териториалните подразделения на държавните ведомства”, бе уточнено по време на заседанието. Отворена е още схемата „Младежка безработица“, също за младежи до 29 години, като там няма срок за кандидатстване, а схемата е с две направления: стажуване и обучение за шест месеца.
Палитрата от търсените длъжности и специалности в бюрата по труда в Кюстендил и Дупница е разнообразна, в т.ч. в сферата на шивашката и обувна промишленост, търговията и услуги, като продавач-консултанти и касиери, хотелиерство и ресторантьорство, шлосери, заварчици, монтьори.

„Има единици заявки в бюрата по труда в Кюстендил и Дупница от работодатели за наемане на чужденци по спогодбата с Молдова, но не може да се говори за бум“, обобщи Станислава Поповска.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *