Работодатели и синдикати решиха единодушно! Вдигат рязко данъка на 15-г. коли

Без скандали и с рядко срещане единодушие между работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри пакета данъчни закони за 2019 г. – сред тях промените в законите за корпоративното подоходно облагане, за физическите лица, за ДДС и за местните данъци и такси, съобщава Канал 3.

Заради европейски изисквания се вдига данъкът на 15-годишните коли с 30%, но пък по-старите 20-годишни автомобили ще плащат само с 10 на сто повече.

Срещу това се обявиха от синдикатите, като предупредиха, че се удрят хората с по-ниски доходи, които не могат да си купят нови возила.

От “Подкрепа” и КНСБ не са съгласни още с отпадането на облекчението за колите с катализатори с аргумента, че трудно можело да се провери кой автомобил има такова и кой – не. Според икономическия експерт на “Подкрепа” Ваня Григорова това не е приемлив аргумент, тъй като всяка от колите минава на годишен технически преглед и лесно се установява дали има катализаторно устройство.

По груби изчисления това засяга между 2,5 и 3 млн. автомобили у нас, които са над десетгодишни. 50-процентното облекчение за първо и основно жилище за живеене остава, но вече няма да има възможност за врътки, ако даден собственик има и втори апартамент в друг град, да го обяви и там за основно жилище и да се възползва от същата отстъпка.

Връзването на електронните системи ще отреже подобни вратички и собственикът на повече от един апартамент ще може да се възползва от облекчението само за едно от тях. Синдикатите отново напомниха за необходимостта от въвеждането на необлагаем минимум за по-голяма социална справедливост, но за пореден път темата не е на дневен ред в бъдещия бюджет. По предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите.

Промяната бе приветствана от всички, а влиза в сила от 2020 г. Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката. Пак по искане на бизнеса предстои да се вдигне прагът на оборота на фирмите, които подлежат на задължително одитиране и така техният брой да бъде редуциран.

В момента в България той е 4 млн. лв., а Валери Симеонов се ангажира още в сряда на заседанието на МС да внесе предложението таванът да скочи на 8 млн. лв., за да се разтоварят от одити малките и средните фирми.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *