Равносметката! Балотаж в Благоевград Камбитов-Томов, 5-има общински кметове удържаха властта /обзор/

Атанас Камбитов и Румен Томов отиват на балотаж следващата неделя в битката за кмет на Благоевград, показват неофициалните резултати от изборния ден. Разликата между кандидата на ГЕРБ Камбитов и независимия Томов, подкрепен от БСП, е близо 9%, съобщи Ясен Попвасилев от щаба на Томов, където малко след 20.00 часа гръмнаха шампанското.

Според екзитполовете на официалните агенции всъщност разликата е малко по-голяма – за Камбитов са гласували около 34%, за Томов – 21,3%. Трети е кандидатът на ПП „Партия на зелените“ Андон Тодоров с 12.1 %, а четвърти е кандидатът на ВМРО Иван Ризов със 7.4%. Следва кандидатката на партия МИР Албина Анева с 5,5% и бившият кмет на с. Дъбрава Росен Георгиев с 4,5%.

Резултатите не са окончателни и след преброяването на бюлетините може да има промени в процентите.

В ОбС най-вероятно ще влязатГЕРБ /28% са гласували за тях/, БСП /12,6%/, ВМРО /7,6%/, „Воля“ /6,8%/, ЕНП на Радослав Тасков /5,3%/, „Демократична България“ на Калоян Ханджийски /4,4%/ и МИР 4,2%.

В Гоце Делчев щабът на досегашния кмет Владимир Москов бе категоричен, че печелят от първия тур и няма да има изненади. Втори след него остава кандидатът на ГЕРБ Борислав Пръков, а трети е човекът на НДПС Адем Зърбаш.

Досегашният кмет на Кресна Николай Георгиев от БСП също бе категоричен, че бие конкуренцията още на първия тур, но до 20,30 часа още не знаеше с колко. За стола му претендираха още 4-ма кандидати – от ГЕРБ, „Атака“, СДС и независимият бивш управник Георги Иванов.

В Петрич също има избран от първия тур – това е настоящият кмет Димитър Бръчков, който е от ГЕРБ.

И в Симитли и Сатовча вече има избрани кметове – това са досегашните управници Апостол Апостолов-Поли и Арбен Мименов, които бяха единствени кандидати в техните общини.

Активността в Благоевградска област беше по-висока, отколкото на предишните местни избори през 2015 г., макар че не се отличаваше съществено.

Още в първите минути след отварянето на секциите например в Помощното училище имаше опашка от десетина гласоподаватели и до обяд коридорите непрекъснато бяха пълни с хора, вероятно и затова в най-голямата община – Благоевградската, днес гласуваха 58%, при 48,52% преди 4 г.

Най-висока бе активността в община Банско, където 2 часа преди края на изборния ден минаха 74.02% от имащите право на глас. Плътно след банскалии бяха хаджидимовци с активност от 72.03%. В Гърмен гласуваха 67.02%, в Гоце Делчев – 54.69%, в община Кресна – 70.08%. Малко по-активни в сравнение с 2015 г. бяха в Петрич – 52.39% /при 43,7 преди 4 г./, и Сандански – 54.24% /49,8% през 2015 г./.

В Симитли, където сам със себе си се състезава кметът Апостол Апостолов, до изборните урни отидоха 45.70%. И на жителите на Сатовча не се отрази фактът, че имат само един кандидат за кмет – до 18.00 часа правото си на глас бяха упражнили 58% от избирателите.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *