Радев в НС: Оставка – няма друг път за излизане от блокажа на държавата

Президентът Румен Радев повтори казаното десетки пъти досега сред протестиращите и пред медиите – призива си за оставка на каинета. Този път го направи от трибуната на новата пленарна зала „Света София“ в бившия Партиен дом. Словото му чуха само от опозицията, след като мнозинството го бойкотира и напусна.

„Призовавам ви да последвате волята на българите за незабавна и безусловна оставка на правителството, нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата“, заяви в обръщението си президентът.

Все пак държавният глава се обърна и към протестиращите отвън от трибуната и ги призова да няма насилие.

Радев апелира да се пазят от провокации, „защото не можем да си позволим да опорочим протеста“.

„Призовах парламентът да концентрира усилията върху важните решения. Предупредих, че ако това не се случи – или улицата ще помете статуквото, или ще се затвърди апатията. Но днес улицата, изпълнена с възмутени хора, дойде за оставки. Ако Народното събрание бе упражнявало по-силен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени средства. Но има нещо по-разочароващо от загубата на доверие и това е загубата на достойнство“, каза още той.

„След два месеца на протести в страната мисля, че всичко е казано и диагнозата на такова управление е поставена. Очаквам от българския парламент да не влиза в ролята на обслужващ персонал на премиера, да не подменя дневния ред, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова Конституция и ВНС. Това само удължава агонията и подклажда гнева на хората. Липсата на морал в управлението, подриването на устоите на държавността и корупцията са основните проблеми на днешното управление. Българите ясно заявиха своята воля и искания за оставка – на правителството, на главния прокурор, честни избори и ново доверие. Тези оставки са неизбежни, защото хората преодоляха страха, обяви в словото си държавният глава на България.

Преди това Радев заедно с вицепрезидента Илияна Йотова преминаха триумфално през протестиращите по пътя от президентството до парламента в пространството пред БНБ.

По пътя той отново коментира лайтмотива за оставката.

„Вече няма никакво значение какво е казал Борисов“, каза
 президентът.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *