Радев: Не надхвърлям правомощията си с разговорите за нов главен прокурор

Далеч съм от мисълта, че прехвърлям своите правомощия с разговорите за избор на нов главен прокурор. Това каза президентът Румен Радев по време на кръгла маса на тема „Предстоящ избор на главен прокурор – критерии и обществени очаквания“. На нея държавният глава изслушва позициите на неправителствения сектор и на професионалните организации на юристите в България във връзка с критериите за избор и правомощията на бъдещия обвинител №1.

Радев подчерта, че се води единствено от принципа за разделение на властите, но и не пренебрегва задължението си на края на процеса да подпише указ.

За мен най-важното е обществото да има фокус върху тези процеси и да има повишено обществено внимание“, каза още президентът.

Румен Радев подчерта, че според него при избора на нов главен прокурор много важен е критерият за независимост и воля за налагане на законността.

Главният прокурор, който ще бъде избран, е натоварен с големи очаквания, предстоят му важни задачи, затова е важно още от старта той да има високо обществено доверие. Важно е обаче и как ще бъде оценена и съдебната независимост от този главен прокурор, защото заедно с неговата смелост и гражданска отговорност това е успехът на неговата бъдеща дейност“, заяви той.

Според президента, проведените от него срещи през месец май с ръководители на органи от системата на съдебната власт и министъра на правосъдието са били ясен сигнал за голямата значимост на това предстоящо събитие, пише dir.bg.

“Затова е нормално и трябва да има високи обществени очаквания към тази процедура. Обществото трябва да получи гаранции за успешния ѝ ход”, коментира Радев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *