Радев: Новата ЦИК се нуждае от 60 дни, за да свърши работата си

Трябва да направим така, че новата Централна избирателна комисия да има 60 дни за работа, иначе категорично застрашаваме реда в изборния процес. Tова заяви държавният глава Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените партии и коалиции, на които бяха представени техните номинации за състава на ЦИК.

Ако Конституцията повелява на президента да назначи изборите до два месеца от датата на разпускане на Народното събрание, то дейността на ЦИК се мери в дни, подчерта Румен Радев.

Затова, по думите на президента, трябва да се работи експедитивно и отговорно по реда и по начина, определен с промените в Изборния кодекс, за да могат измененията в закона да станат факт и новоназначената Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля с деня на разпускане на Народното събрание.

Политическата логика на изборното законодателство диктува парламентарно представените партии да намерят консенсус при определяне на състава и ръководството на Централната избирателна комисия, посочи още Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.
Президентът добави, че това изисква спокоен диалог, конструктивност, които понякога трудно се постигат, но очаква от партиите да отговорят на очакванията на обществото.

На четирима представители в комисията имат право парламентарната група на ГЕРБ-СДС, по трима “Има такъв народ” и “БСП за България”, по двама ДПС и “Демократична България” и един представител от “Изправи се! Мутри вън!”. Президентът обяви още, че след като бъдат подадени и проверени необходимите документи на предложените представители,  публичното изслушване на кандидатите за ЦИК ще се проведе на 7 май, за да може на 11 май да се обнародва указ и да се гарантира организиран изборен процес.

Предложението на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за председател на Централната избирателна комисия е Красимир Ципов. Той е и единствената номинация за председателския пост в комисията, направена по време на срещата. Другите кандидати на парламентарната група ще бъдат обявени след уточняване на ръководните позиции.

От ПГ на “Има такъв народ” предложиха за членове на ЦИК Камелия Нейкова, Елка Стоянова и проф. Любомир Гаврилов.

Кандидатите на „БСП за България“ са Емил Цветанов Войнов, който беше предложен и за зам.-председател, Силвия Теодорова Стойчева и Цветанка Петкова Георгиева.

ПГ на ДПС предложи за членове на ЦИК Севинч Солакова, и юристът Орхан Чаушев.

От ПГ на “Демократична България” номинираха социологът Цветозар Томов и Любомир Георгиев.

ПГ “Изправи се! Мутри вън!” номинира Росица Матева за член и заместник-председател на ЦИК.

Публичното изслушване на номинираните кандидати ще се състои на 7 май в президентската институция.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *