Радев обсъди ескалацията на напрежението в Близкия изток с емира на Катар

Актуалната среда за сигурност в Близкия изток обсъдиха държавният глава Румен Радев и емирът на Катар Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани. Двамата проведоха телефонен разговор днес. Теми на разговора бяха дипломатическите усилия за намаляване на напрежението в региона, в т.ч. и възможностите за обезпечаването на свободното корабоплаване в Червено море.

Българският държавен глава и шейх Хамад ал-Тани споделиха виждането, че водещото предизвикателство по отношение гарантирането на траен мир и устойчива стабилност в този ключов за глобалната сигурност регион остава неразрешения израело-палестински конфликт.

Споделена е и оценката, че единственото трайно и общоприемливо решение на този конфликт може и следва да се търси на основата на стриктното спазване на международното право и прилагане на релевантните резолюции на ООН. Беше изразено и безпокойство от нарастващите рискове в посока неконтролируемо регионално разрастване на конфликта.

В този контекст и като първа стъпка в посока постигането на траен мир и просперитет на държавите в региона беше откроена необходимостта от възможно най-скорошното освобождаване на всички свързани с конфликта заложници и прекратяване на всички актове на насилие и използване на груба военна сила.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *